Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Photoshop : Ένα φύλλο εργασίας για τα εργαλεία επιλογής

Το Photoshop είναι σίγουρα το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία, σημειώσεις, manuals, ασκήσεις και πολλά άλλα. Όλα αυτά όμως, αν και είναι πολύ καλά, δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν στην τάξη. Προσπάθησα λοιπόν να πάρω ιδέες από διάφορα sites, κυρίως του εξωτερικού, αλλά και από βιβλία που έχω και να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα ήταν χρήσιμο μέσα στην τάξη.

Έτσι δημιούργησα μία σειρά από φύλλα εργασίας, ασκήσεις αλλά και projects τα οποία και εφάρμοσα στην τάξη. Κάποια από αυτά ήταν πετυχημένα ενώ άλλα όχι. Τα άλλαξα αρκετές φορές και τα διορθώνω ακόμα. Σιγά - σιγά όμως θα παρουσιάσω τα περισσότερα από αυτά αφού προσπαθήσω να τα φέρω και σε μία καλύτερη μορφή.

Σε πρώτη φάση παρουσιάζω ένα εισαγωγικό φύλλο εργασίας για τα εργαλεία επιλογής. Έχει προηγηθεί μία παρουσίαση του περιβάλλοντος του Photoshop στους μαθητές και ένα άλλο φύλλο εργασίας.Τα συμπεράσματα μου είναι θετικά αφού οι περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν και ολοκληρώνουν το φύλλο εργασίας. Ας έχουμε όμως στο  μυαλό μας ότι δεν πρέπει τα φύλλα εργασίας να στοχεύουν στην εις βάθος εκμάθηση ενός προγράμματος αλλά κυρίως στην εξοικείωση των μαθητών με τον χειρισμό σύγχρονων προγραμμάτων.

Κάτι που θα ήθελα να σημειώσω για τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιώ είναι ότι τα περισσότερα είναι ιδέες άλλων αλλά αρκετά αλλαγμένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη.

Έτσι για την δημιουργία αυτού του φύλλου εργασίας χρησιμοποίησα υλικό που μπορείτε να βρείτε στο site του καθηγητή Steve O'Neil εδώ. Εγώ χρησιμοποίησα υλικό από το 5ο φυλλάδιο το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ. Υπάρχει βέβαια και άλλο υλικό που ίσως σας ενδιαφέρει.

Φυσικά θα χρειαστείτε και την αρχική εικόνα την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου