Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιβάλλοντα για την διδασκαλία της ΑΕΠΠ

Για το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον που διδάσκεται στην Γ' Λυκείου υπάρχουν αρκετά περιβάλλοντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ορισμένα βέβαια  χρησιμοποιούνται περισσότερο όπως ο Διερμηνευτής και η Γλωσσομάθεια αλλά όλα είναι αξιόλογα και συνεπώς αξίζουν την προσοχή σας.

Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης αλγορίθμων σε μορφή ψευδοκώδικα, ειδικά σχεδιασμένο για τη ΓΛΩΣΣΑ προγραμματισμού, από τον Άλκη Γεωργόπουλο. Είναι εγκεκριμένος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως κατάλληλος για εργαστηριακή χρήση στη Β/θμια εκπαίδευση και έχει διατεθεί σε όλα τα σχολεία μέσω του πακέτου Αλγοριθμική και Προγραμματισμός του ΥΠΕΠΘ.

Γλωσσομάθεια
Είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον προγραμματισμό από τον καθηγητή Πληροφορικής Σπύρο Νικολαΐδη. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του περιβάλλοντος είναι η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας διαγραμμάτων ροής αλλά και η εμφάνιση του πίνακα τιμών των μεταβλητών μετά την εκτέλεση του προγράμματος.

Ψευδογλώσσα
Μία on-line εφαρμογή από τον καθηγητή Πληροφορικής Στάθη Στέργου που δίνει την δυνατότητα συγγραφής αλγορίθμων. Η εφαρμογή όμως μπορεί να τρέξει αυτόνομα και στον Η/Υ σας. Για τον σκοπό αυτό μπορε΄τε να κατεβάσετε την έκδοση για τα Windows ή για το Linux. Οι desktop εκδόσεις όμως δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης.

Slang
Ένα καινούργιο περιβάλλον ανάπτυξης για τη ΓΛΩΣΣΑ από τον Γιώργο Μίγδο. Eίναι γραμμένο σε java ενώ μπορείτε να έχετε πρόσβαση και στον κώδικα του. Σύμφωνα με τον δημιουργό του ένας από τους λόγους δημιουργίας του Slang ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος που θα είναι διαθέσιμο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα υπάρχει Java SE Runtime Environment.

Glide
Ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης για τη ΓΛΩΣΣΑ από τον καθηγητή Σαμαρτζίδη Γιώργο. Περιέχει επίσης την επιπρόσθετη δυνατότητα συγγραφής εφαρμογών CGI σε "Γλώσσα" και ιστοσελίδων σε HTML. Σύμφωνα με τον δημιουργό του απευθύνεται σε πιο έμπειρους μαθητές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι παραπάνω.

Αξιολόγηση προγραμμάτων ψευδογλώσσας
Μία προσπάθεια αυτόματης αξιολόγησης προγραμμάτων ψευδογλώσσας από τον Μαυροχαλυβίδη Γιώργο. Οι εκπαιδευτικοί (μετά τη δημιουργία και ενεργοποίηση του λογαριασμού τους), μπορούν να εγγράψουν τους μαθητές τους δημιουργώντας τμήματα. Μπορούν να ανεβάζουν ασκήσεις δίνοντας τις εισόδους και τις αναμενόμενες εξόδους (που δεν είναι σε γνώση των μαθητών) και να τις διαχειρίζονται.

Αλγοριθμική
Ένα εκπαιδευτικό πακέτο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου Πλειάδες του ΥΠΕΠΘ με σκοπό την εργαστηριακή υποστήριξη των μαθημάτων προγραμματισμού στα σχολεία. Περιλαμβάνει χώρο δραστηριοτήτων με δραστηριότητες που μπορούν να εκπονήσουν οι μαθητές ενώ είναι ενσωματωμένα σε αυτό δύο προγράμματα: ο Διερμηνευτής και ο Δημιουργός Διαγραμμάτων Ροής.

Δημιουργός Διαγραμμάτων Ροής
Ένα περιβάλλον ανάπτυξης και εκτέλεσης αλγορίθμων απευθείας σε μορφή διαγραμμάτων ροής που αναπτύχθηκε από τον Yuri Margolin, ενώ ο εξελληνισμός, η βελτίωση της διεπιφάνειας χρήσης και διάφορες πρόσθετες λειτουργίες, υλοποιήθηκαν από τον Δρ. Τσέλιο Νικόλαο.

Gloss
Ένας ακόμα διερμηνευτής από τον καθηγητή Θ. Λιοντάκη. Έχει αναπτυχθεί σε C# ενώ δεν απαιτεί εγκατάσταση για να τρέξει. Απλά κατεβάζετε το αρχείο glos.zip και το αποσυμπιέζετε σε έναν φάκελο.

Αν γνωρίζετε κάποιο άλλο περιβάλλον που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διδασκαλία της ΑΕΠΠ παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο.

Σχόλια

  1. Με τον προγραμματισμό μπορείς να κάνεις ότι θες ! Οι δυνατότητες είναι άπειρες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

Τι είναι η ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση;

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)