Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάιος, 2010

Microworlds Pro : Θέματα Τελικών Εξετάσεων 2010

Στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής που διδάσκω στην Γ' Γυμνασίου έβαλα, κατά την διάρκεια των εξετάσεων της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2010, τα παρακάτω θέματα. Στα θέματα αυτά προσπάθησα οι ερωτήσεις να καλύπτουν το σύνολο της εξεταστέας ύλης, να υπάρχει κλιμακούμενη δυσκολία και να υπάρχουν ερωτήματα κρίσεως. Πιο συγκεκριμένα τα δύο πρώτα θέματα είναι θεωρητικά και προέρχονται από την ύλη του πρώτου κεφαλαίου. Στο τρίτο θέμα οι μαθητές πρέπει να εντοπίσουν λάθη σε τρεις εντολές Δείξε και να εξηγήσουν τη λειτουργία μερικών απλών εντολών. Το τέταρτο θέμα εξετάζει τις μεταβλητές αλλά και μία απλή επανάληψη. Στο πέμπτο θέμα εξετάζεται η χρήση της εντολής ανακοίνωση και η κατανόηση εντολών που σχεδιάζουν ένα τόξο. Στο έκτο θέμα οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν έναν κώδικα που περιέχει εμφωλευμένη δομή επανάληψης αλλά και να απλοποιήσουν τον κώδικα αυτό ώστε να κάνει χρήση μίας μόνο δομή επανάληψης. Τα τρία τελευταία είναι προγράμματα που πρέπει να δημιουργήσουν οι μαθητέ

Το σχολείο σκοτώνει την δημιουργικότητα [TED Video]

Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί (αντί να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα. Αξίζει τον κόπο να δείτε το βίντεο αυτό και να προβληματιστείτε. 

5 Web 2.0 εφαρμογές για την τάξη

Διαβάστε το παρακάτω έγγραφο που αναφέρεται σε 5 web 2.0 εφαρμογές που χρησιμοποίησα φέτος στο μάθημα της Πληροφορικής.

Συναρμολόγηση υπολογιστή βήμα - βήμα [Video]

Δείτε το παρακάτω video που εξηγεί βήμα - βήμα πως γίνεται η συναρμολόγηση ενός υπολογιστή.

Η ιστορία του Internet

Τα εισαγωγικά μαθήματα στο μάθημα της Πληροφορικής κάνουν πάντοτε μία αναφορά στην ιστορία των υπολογιστών. Μέρος της ιστορίας αυτής είναι και η ιστορία του Internet. Ψάχνοντας στο Internet βρήκα την παρακάτω παρουσίαση, με ελληνικούς υπότιτλους, που εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο τα κομβικά σημεία στην ιστορία του Internet.

Microworlds Pro : Ένα φύλλο εργασίας για τη δομή επιλογής

Κάθε σύγχρονο προγραμματιστικό περιβάλλον υποστηρίζει την δυνατότητα να εκτελούμε ένα κομμάτι κώδικα όταν κάποια συνθήκη είναι αληθής και να μην το εκτελούμε όταν η συνθήκη είναι ψευδής. Η δομή αυτή είναι γνωστή ως δομή επιλογής και υποστηρίζεται στο Microworlds Pro με την εντολή Αν .  Σε αυτό το φύλλο εργασίας θα επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το Microworlds Pro υλοποιεί την δομή επιλογής μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Φτιάχνοντας διαδραστικά timelines με το Dipity

Το Dipity είναι μία on-line εφαρμογή με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε διαδραστικά timelines για όποιο θέμα επιθυμείτε. Σε κάθε timeline που φτιάχνετε μπορείτε να συμπεριλάβετε εικόνες και videos από διάφορες πηγές. Στην τάξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας διασκεδαστικός τρόπος διδασκαλίας της ιστορίας των υπολογιστών. Δείτε και μία παρουσίαση για τις δυνατότητες του dipity.

Μία εισαγωγή στο Google Sketchup [Παρουσίαση]

Πριν από την εισαγωγή σε ένα αντικείμενο καλό είναι να κάνουμε μία σύντομη παρουσίαση του με χρήση του projector. Έτσι έφτιαξα μία παρουσίαση για το Google Sketchup που στην ουσία πρόκειται για ένα εισαγωγικό tutorial. Η παρουσίαση αυτή έχει θα έχει τα εξής οφέλη για τους μαθητές: Λύνει τις απορίες που θα έχουν σε σχέση με το τι είναι το Google Sketchup, Τους δίνει μία γενική εικόνα των δυνατοτήτων του προγράμματος και Τους προτρέπει να ασχοληθούν με αυτό αφού διαπιστώνουν ότι δεν είναι έξω από τις δυνατότητες τους. Google sketchup introduction from Ιωάννης Σαρημπαλίδης Σημείωση : Η παρουσίαση εμφανίζει προβληματικά τα animated gifs που αφορούν την χρήση των εργαλείων. Το πρόβλημα όμως αυτό δε θα υπάρχει αν κατεβάσετε την παρουσίαση.

Tεχνικές εκπαιδευτικής χρήσης του Διαδικτύου [Παρουσίαση]

Πολλές φορές αναρωτήθηκα πως πρέπει να χρησιμοποιώ το Διαδίκτυο μέσα στην τάξη. Αν π.χ. αναθέσω μία εργασία στους μαθητές μου, η οποία απαιτεί αναζήτηση στο Internet, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολλή ώρα στην αναζήτηση των πληροφοριών και έτσι να χαθεί η ουσία του μαθήματος. Αυτό τελικά που έχει σημασία δεν είναι η χρησιμοποίηση του Internet αλλά η σωστή χρησιμοποίηση του. Δείτε και την παρακάτω παρουσίαση που εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο την άποψη αυτή:

Φτιάχνοντας εντυπωσιακά videos με το Animoto

Το Animoto είναι μία on-line εφαρμογή με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε εκπληκτικά videos. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε εικόνες και μουσική. Το Animoto αναλαμβάνει να τα αναλύσει και να παράγει ένα video που μοιάζει αρκετά με trailer. Μάλιστα η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν δύο ίδια videos. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε το video σας αυτό θα είναι διαφορετικό. Δείτε ένα video με τις δυνατότητες που σας παρέχει το Animoto:

Top-10 Ελληνικά links για το Scratch

Τα TOP-10 ελληνικά links για το Scratch είναι τα εξής: Γνωριμία με το Scratch Tutorials στα ελληνικά, από τον  Γεώργιο  Φεσάκη, που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής που έγινε στην Πάτρα το 2008. Περιέχει φύλλα εργασίας για διάφορες έννοιες όπως π.χ. είναι οι μεταβλητές, τα events, τα costumes, τα messages και πολλά άλλα.

Το Twitter με απλά λόγια

Το twitter είναι ένα εργαλείο microblogging που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του, τους επονομαζόμενους twitters, να καταχωρούν και να διαβάζουν μηνύματα που ονομάζονται tweets. Τα tweets μπορούν να αποτελούνται μόνο από κείμενο και πρέπει να είναι μέχρι 140 χαρακτήρες.  Γιατί όμως κάποιος να χρησιμοποιήσει το twitter; Ο κυριότερος λόγος είναι για να πει στους φίλους του τι ακριβώς κάνει μία δεδομένη στιγμή. Μία άλλη χρήση του twitter είναι η προώθηση κάποιων προϊόντων ή ακόμα και blogs. Δείτε και το παρακάτω video που εξηγεί με πολύ απλά λόγια τι είναι το twitter (περιέχει και ελληνικούς υπότιτλους):

Εργασίες μαθητών στο Weebly για το σχολικό έτος 2009 - 2010

Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής στην Β' Λυκείου του Γενικού Λυκείου Πεντάπολης, κατά το σχολικό έτος 2009 - 2010, οι μαθητές υλοποίησαν μία εργασία με την on-line εφαρμογή δημιουργίας ιστοσελίδων Weebly . Στόχος Η δημιουργία ενός site που θα αποτελείται από 4 σελίδες και θα περιέχει κείμενο, εικόνες και video. Μέθοδος διδασκαλίας   Έγινε μία μικρή παρουσίαση, με χρήση projector, των δυνατοτήτων του προγράμματος. Το θέμα της εργασίας ήταν ελεύθερο.

Υλικό για την ταξινόμηση φυσαλίδας (Bubblesort)

Η ταξινόμηση φυσαλίδας ( bubblesort ) είναι ένας απλός αλγόριθμος ταξινόμησης, ο οποίος στηρίζεται στην εναλλαγή γειτονικών μεταξύ τους στοιχείων ώστε να βρεθούν στη σωστή σειρά. YouTube videos 1) Ένα βίντεο που συγκρίνει τους αλγορίθμους bubblesort και quicksort. 2) Μία παρουσίαση του αλγορίθμου φυσαλίδας από τον Π. Μπαλή του Λεόντειου Λυκείου Πατησίων 3) Μία καλή παρουσίαση που δείχνει και όλα τα ενδιάμεσα βήματα της ταξινόμησης 7 αριθμών 4) Μία παρουσίαση που κάνει χρήση lego Οπτικοποίηση του αλγορίθμου φυσαλίδας VisuAlgo : Οπτικοποίηση αλγορίθμων ταξινόμησης . Μία απλή οπτική αναπαράσταση του αλγορίθμου φυσαλίδας από τον καθηγητή Daniel Liang. Μία εξίσου ωραία και απλή εφαρμογή από την ιστοσελίδα HackerEarth. Επιπλέον Υλικό Μπορείτε επίσης να δείτε ορισμένα νεότερα άρθρα μου : Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα βίντεο για τη διδασκαλία του αλγορίθμου φυσαλίδας, Μία ιστοεξερεύνηση για τον αλγόριθμο της ταξινόμησης φυσαλίδας.

Microworlds Pro : Ένα φύλλο εργασίας για τις υπερ-διαδικασίες

Στο Microworlds Pro όταν δημιουργούμε διαδικασίες ομαδοποιούμε κομμάτια κώδικα κάτω από ένα όνομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μίας νέας λέξης – εντολής. Σε αυτό το φύλλο εργασίας θα δημιουργήσουμε υπερ – διαδικασίες, δηλαδή διαδικασίες οι οποίες θα περιέχουν όχι μόνο τις εντολές που έχουμε μάθει αλλά και τις λέξεις – εντολές που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι.

Ένα tutorial για το Prezi [Παρουσίαση]

Σε προηγούμενο άρθρο έκανα μία εισαγωγή στο Prezi , που είναι μία online εφαρμογή δημιουργίας μη γραμμικών παρουσιάσεων. Θα ήθελα όμως να παραθέσω και την παρακάτω παρουσίαση στο Prezi που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις δυνατότητες της εφαρμογής και πως μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε.

Εργασίες μαθητών στο ToonDoo

Στα πλαίσια της διδασκαλίας της Πληροφορικής στην Β' Γυμνασίου του Γυμνασίου Πεντάπολης, κατά το σχολικό έτος 2009 - 2010, οι μαθητές υλοποίησαν μία εργασία με την on-line εφαρμογή δημιουργίας comic ToonDoo . Στόχος Μία πρώτη επαφή των μαθητών με web 2.0 εφαρμογές. Μέθοδος διδασκαλίας   Έγινε χρήση ενός φύλλου εργασίας, το οποίο έχω ανεβάσει σε προηγούμενο άρθρο μου, και μία μικρή παρουσίαση, με χρήση projector, των δυνατοτήτων του προγράμματος. Το θέμα της εργασίας ήταν ελεύθερο.

Prezi : Ένα πρόγραμμα δημιουργίας μη γραμμικών παρουσιάσεων

Το Prezi είναι μία online εφαρμογή με την οποία μπορείτε να φτιάξετε εντυπωσιακές παρουσιάσεις. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το σύγχρονο καθηγητή αλλά και ιδανικό για τους μαθητές που έχουν βαρεθεί τις γραμμικές παρουσιάσεις του Powerpoint. Χρησιμοποιεί έναν canva και όχι τις γνωστές μας διαφάνειες από το Powerpoint. Εκεί μπορείτε να τοποθετείτε κείμενο, εικόνες, video και άλλα αντικείμενα και να τα ομαδοποιείτε σε frames. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε μη-γραμμικές παρουσιάσεις στις οποίες μάλιστα έχετε την δυνατότητα να κάνετε zoom-in και zoom-out. Η σειρά παρουσίασης καθορίζεται από εσάς με την βοήθεια των paths. Δείτε παρακάτω μία εισαγωγική παρουσίαση για τς δυνατότητες του Prezi: Η υπηρεσία είναι δωρεάν αλλά αν θέλετε να μην υπάρχει το watermark της εταιρείας, να διατηρήσετε τις παρουσιάσεις σας ιδιωτικές και χρειάζεστε περισσότερο χώρο τότε πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό αντίτιμο.

Flash : Ένα φύλλο εργασίας για την τεχνική motion tweening

Το motion tweening είναι ένα είδος animation που σας επιτρέπει να μετακινείτε αντικείμενα από ένα σημείο σε ένα άλλο. Σε αυτό το φύλλο εργασίας θα εξερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε μία μπάλα να μετακινείται γύρω γύρω στην οθόνη. Σε γενικές γραμμές αν θέλουμε να κάνουμε ένα αντικείμενο να κινείται ακολουθούμε τα εξής βήματα: Δημιουργούμε ένα νέο επίπεδο. Σχεδιάζουμε το αντικείμενο στην αρχική του κατάσταση. Για κάθε επόμενη θέση του αντικειμένου προσθέτουμε ένα keyframe και μετακινούμε το αντικείμενο στην νέα του θέση. Χρησιμοποιούμε την επιλογή motion tweening για να προσθέσουμε με αυτόματο τρόπο κίνηση.

11 Google Sketchup Video Tutorials

Ένα από τα πράγματα που θέλω όταν αναθέτω projects στους μαθητές  μου, στα πλαίσια διδασκαλίας του Google Sketchup , είναι η επιλογή του θέματος να γίνεται από αυτούς. Για να βοηθηθούν όμως είναι καλό να πάρουν ιδέες βλέποντας κάποια παραδείγματα. Έτσι επέλεξα από το YouTube 11 videos που πιστεύω θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Το κριτήριο μου ήταν να υπάχουν τόσο εύκολα όσο και δύσκολα projects πάντα όμως στις δυνατότητες των παιδιών. Ένα video tutorial για την δημιουργία ενός 3d κινητού τηλεφώνου : Ένα video tutorial για την δημιουργία ενός 3d σιδηροδρομικού σταθμού . Ένα video tutorial για την δημιουργία μίας πολυκατοικίας . Ένα video tutorial για την δημιουργία μίας πίστας για skaters . Ένα video tutorial για την δημιουργία ενός φουσκωτού . Ένα video tutorial για την δημιουργία μίας πισίνας . Ένα video tutorial για την δημιουργία ενός i-pod classic . Ένα video tutorial για την δημιουργία ενός νησιού . Ένα video tutorial για την δημιουργία ενός σπιτιο

Το Windows Movie Maker με απλά λόγια [Video]

Το Windows Movie Maker είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας video που συμπεριλαμβάνεται στα Windows. Είναι μία εφαρμογή που χρησιμοποίησα φέτος στην τάξη με αρκετά καλά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές ασχολήθηκαν με την δημιουργία ενός video το οποίο θα είχε διάρκεια 2 λεπτά και θα αποτελούνταν από εικόνες σχετικές με το θέμα που είχαν διαλέξει. Έπρεπε επίσης να είχαν χρησιμοποιήσει εφέ και μεταβάσεις, να είχαν εισάγει τίτλους αλλά και ένα αρχείο ήχου. Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα εισαγωγικό video στα ελληνικά για τον χειρισμό του προγράμματος.

AlternativeTo : Εναλλακτικές Windows, Mac, Linux και online εφαρμογές

Το site AlternativeTo σας βοηθάει να βρείτε εναλλακτικό λογισμικό για κάθε εφαρμογή που τρέχει σε windows, σε linux, σε mac ή είναι on-line. Τι πρέπει να κάνετε; Δίνετε το όνομα της εφαρμογής που σας ενδιαφέρει και το site αυτόματα σας παρουσιάζει όλες εκείνες τις εφαρμογές που πιστεύει ότι είναι εξίσου καλές ή και ακόμα καλύτερες από αυτή. Αν για παράδειγμα μπαίνω στο Internet με τον Firefox και επιθυμώ να βρω εναλλακτικούς browsers το site μου βγάζει τα παρακάτω αποτελέσματα: