Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2010

Μία video-παρουσίαση για το Ubuntu

Δείτε παρακάτω μία video-παρουσίαση για το Ubuntu από την κοινότητα ubuntu-gr . Εκπαίδευση Η παραπάνω video - παρουσίαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα εισαγωγικό μάθημα για το Linux στην Α΄ Λυκείου ή ακόμα και όταν αναφερόμαστε στα λειτουργικά συστήματα στην Α' Γυμνασίου. Είναι νομίζω επιβεβλημένο να αναφερόμαστε σε διάφορα λειτουργικά συστήματα και να μην αναλώνουμε όλο τον σχολικό χρόνο στα Windows.

Η ιστορία και η εξέλιξη των Υπολογιστών [Video]

Η ιστορία των υπολογιστών είναι ένα αντικείμενο που συναντάμε κατά τη διδασκαλία του 4ου κεφαλαίου στο μάθημα Πληροφορικής στην Α' Γυμνασίου. Αντί λοιπόν να μιλήσουμε θεωρητικά θα μπορούσαμε να δείξουμε ένα βίντεο όπως το παρακάτω. Το βίντεο αυτό υλοποιήθηκε στα πλαίσια μίας εργασίας στο μάθημα "Εργαστήριο - Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Πολυμέσα" της ΑΣΠΑΙΤΕ και αφορά την ιστορία και την εξέλιξη των υπολογιστών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Μάθετε web 2.0 εφαρμογές μέσα σε 5 λεπτά [Videos]

Στην ιστοσελίδα Learn It In 5 μπορείτε να βρείτε how-to videos για εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη. Κάθε video διαρκεί μέχρι πέντε λεπτά και επεξηγεί τις δυνατότητες διαφόρων εφαρμογών όπως : Scribd ,  Glogster , Wallwisher , Diigo . Δείτε για παράδειγμα ένα βίντεο που επεξηγεί τις δυνατότητες του VoiceThread :

Τι είναι το DNS; [Video]

Το Domain Name System ή DNS (Σύστημα Ονομάτων Τομέα) είναι ένα σύστημα με το οποίο αντιστοιχίζονται οι διευθύνσεις IP σε ονόματα τομέων (Domain Names). Τα ονόματα τομέων όπως και οι διευθύνσεις IP που αναπαριστούν είναι μοναδικά, έχουν μια ιεραρχία και διαβάζονται απο αριστερά προς τα δεξιά. Για να κατανοήσετε βαθύτερα τη λειτουργία του DNS δείτε το παρακάτω βίντεο με Αγγλικούς υπότιτλους : Εκπαίδευση Οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διδασκαλία εισαγωγικών μαθημάτων στα δίκτυα. Στόχος βέβαια δεν πρέπει να είναι να τις απομνημονεύσουν οι μαθητές αλλά να κατανοήσουν ότι το Διαδίκτυο απαιτεί για τη σωστή λειτουργία του την ύπαρξη διαφόρων υπηρεσιών, έστω και αν αυτές είναι τις περισσότερες φορές κρυφές.

Ασκήσεις ΑΕΠΠ : Η εικασία του Collatz

Η εικασία του Collatz είναι ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα που προτάθηκε από τον Γερμανό Lothar Collatz το 1937 ενώ είναι γνωστή και με πολλά άλλα ονόματα. Η εικασία έχει ως εξής :  Έστω ακέραιος αριθμός Ν. Αν ο αριθμός Ν είναι άρτιος διαίρεσε τον με το 2 ενώ αν είναι περιττός πολλαπλασίασε τον με το 3 και πρόσθεσε τον αριθμό 1 στο αποτέλεσμα. Επανέλαβε την διαδικασία επ' άπειρον. Η εικασία υποστηρίζει ότι πάντοτε θα καταλήξουμε στον αριθμό 1. Με αφορμή την παραπάνω εικασία δημιούργησα μία άσκηση που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω φυλλάδιο και να χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία της δομής επανάληψης. Μπορείτε να κατεβάσετε την λύση, σε Γλωσσομάθεια και Διερμηνευτή , πατώντας ΕΔΩ .

Άνθρωποι που προσέφεραν στον προγραμματισμό [Infographic]

Ο Νεύτωνας είπε κάποτε "Αν είδα μακρύτερα, είναι επειδή στάθηκα στους ώμους γιγάντων ". Η πρόταση αυτή όμως δεν αφορά μόνο τον χώρο της Φυσικής και των Μαθηματικών που υπηρέτησε αλλά και κάθε άλλο επιστημονικό κλάδο όπως είναι ο Προγραμματισμός. Δείτε λοιπόν το παρακάτω infographic που αναφέρεται σε ανθρώπους που προσέφεραν πολλά στον τομέα του Προγραμματισμού.

Το γυμναστήριο του μέλλοντος

Η Intel , μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο, συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν αλυσίδες γυμναστηρίων με στόχο να βελτιώσει την εμπειρία των αθλούμενων σε αυτά με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η τεχνολογία λοιπόν θα είναι κυρίαχη στα γυμναστήρια του μέλλοντος οπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:

Εγχειρίδιο χρήσης του Ubuntu 10.04

Το Ξεκινώντας με το Ubuntu 10.04 είναι ένας περιεκτικός οδηγός αρχαρίων στα Ελληνικά για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu. Η συγγραφή του έγινε υπό μια άδεια ανοιχτού κώδικα και είναι ελεύθερο για λήψη, μελέτη, τροποποίηση και διανομή.

Bing Vs Google

Η μηχανή αναζήτησης Google είναι φυσικά η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Σε άρθρο της η Καθημερινή αναφέρει ότι η Google κατέχει το 62,6 % της αγοράς ενώ ακολουθούν η Yahoo με 18,9% και η Bing με 12,7%. Η ύπαρξη πολλών μηχανών αναζήτησης είναι φυσικά πολύ χρήσιμη αφού η κάθε μηχανή αναζήτησης εμφανίζει διαφορετικά αποτελέσματα. Για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές συγκρίνετε τα αποτελέσματα από τις μηχανές Google και Bing που προσφέρει η ιστοσελίδα Bing Vs Google . Φωτογραφία από : michperu Εκπαίδευση Το site Bing Vs Google μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη όταν διδάσκουμε τις μηχανές αναζήτησης, όπως συμβαίνει κατά την διδασκαλία του 7ου κεφαλαίου στην Β' Γυμνασίου. Οι μαθητές κατανοούν εύκολα και γρήγορα ότι υπάρχουν πολλές μηχανές αναζήτησης και ότι επιστρέφουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί το Google Translate; [Video]

Το Google Translate είναι μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες της Google αφού μας παρέχει την δυνατότητα μετάφρασης ενός κειμένου ή ολόκληρου ιστότοπου από μία γλώσσα σε μία άλλη. Η υπηρεσία υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα. Αναρωτηθήκατε όμως πως λειτουργεί η υπηρεσία αυτή; Αν ναι, δείτε το παρακάτω βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους:

Πώς λειτουργεί το Internet; [Infographic]

Το Internet είναι σήμερα το επίκεντρο των περισσότερων ανθρώπων. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως πραγματικά λειτουργεί; Το infographic που ακολουθεί προσπαθεί να απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα εξηγούνται έννοιες όπως TCP/IP, IP Address, ISP αλλά αναφέρονται και ενδιαφέροντα στατιστικά για το Internet.

InPictures : Computer tutorials που βασίζονται σε εικόνες

Τα περισσότερα tutorials που θα συναντήσετε στο internet αποτελούναι από κείμενο. Αν όμως δεν έχετε πολύ χρόνο ή είστε οπτικός τύπος τότε το InPictures είναι ένα site που σας ταιριάζει. Το σύνθημα του site είναι το εξής : "Μάθε με εικόνες, όχι με λέξεις". Τα tutorials αφορούν τις νέες εκδόσεις του Microsoft Office (Access, Excel, Powerpoint και Word). Ωστόσο μπορείτε να προσπελάσετε tutorials για παλαιότερες εκδόσεις του Office όπως και κάποιων άλλων εφαρμογών (Base, Calc, Impress και Writer) από τη παλαιά σελίδα του ιστοτόπου. Εκπαίδευση Τα tutorials αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξασκήσετε τις γνώσεις σας στις νέες web τεχνολογίες. Επίσης μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υποστηρικτικό υλικό για τους μαθητές σας.  Πιστεύω ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι αφού η εκμάθηση με χρήση εικόνων θα είναι πολύ ευχάριστη για αυτούς. Κάτι ακόμα που σκέφτομαι να εφαρμόσω στην τάξη είναι να αναθέσω στους μαθητές μου να δημιουργήσουν tutorials που θα βασίζονται σ

Οι κανόνες ασφαλείας του FaceBook [Infographic]

Το FaceBook είναι μία εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και φυσικά από όλους τους μαθητές μου. Ένα από τα πιο  ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν το FaceBook είναι αυτό που αφορά την ασφάλεια του. Αν και είχα ακούσει πολλά και διάφορα πάνω στο θέμα αυτό τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα όταν είδα ένα infographic που δημιούργησε ο Matt McKeon . Το infographic αυτό μπορείτε να το δείτε σε δύο μορφές πατώντας ΕΔΩ . Μία ελαφρώς αλλαγμένη έκδοση, την οποία δημιούργησε ο Nick O' Neill, μπορείτε να δείτε παρακάτω : Εκπαίδευση Το infographic αυτό ή η animated έκδοση του μπορούν να παρουσιαστούν στην τάξη για να καταλάβουν οι μαθητές τα θέματα ασφαλείας που αφορούν το FaceBook. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το FaceBook και αυτό μας υποχρεώνει να ασχοληθούμε με το θέμα και να μην το προσπερνάμε θεωρώντας ότι δεν μας αφορά.