Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Cooties: Ένα περιβάλλον για τη δημιουργία HTML 5.0 εφαρμογών

Η Bluedojo δημιούργησε μία εφαρμογή που, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, έχει ως στόχο να εξαφανίσει το Flash. Η εφαρμογή ονομάζεται Cooties και έχει πολλές ομοιότητες με την πρώτη έκδοση του Flash. Για να μπορέσετε όμως να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή θα πρέπει να συνδεθείτε με το λογαριασμό που έχετε στη Google.


Το περιβάλλον είναι αρκετά απλό και περιλαμβάνει αριστερά τα βασικά εργαλεία: select tool, pencil tool, square tool, line tool, oval tool, polygon tool, subselect tool και text tool. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα  δημιουργίας επιπέδων όπως και δημιουργίας αυτόματης κίνησης (tween). Στα δεξιά υπάρχουν οι παλέτες Library και Object Properties.

Έχετε τέλος τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε το animation που φτιάξατε, να δοκιμάσετε αν λειτουργεί σωστά, να εισάγετε στη βιβλιοθήκη (library) ή στο σκηνικό (stage) εικόνες της αρεσκείας σας και φυσικά να μετατρέψετε το animation σε κώδικα HTML 5. 

Θα πρέπει βέβαια να τονίσω ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως είναι η μη υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων, η έλλειψη αναίρεσης των ενεργειών και γενικά οι λίγες δυνατότητες που παρέχονται από το interface της εφαρμογής.

Εκπαίδευση
Θεωρώ όμως ότι η παραπάνω εφαρμογή είναι μία πολύ καλή προσπάθεια που μπορεί με τον καιρό να εξελιχθεί σε μία πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για το Flash. Αλλά ακόμα και στη σημερινή της μορφή πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη. Π.χ. στη διδασκαλία του animation όπου οι μαθητές θα δημιουργούν με απλά σχήματα ένα animation. Στο τέλος θα δημιουργείται και ο αντίστοιχος κώδικας σε HTML 5 οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την νέα αυτή έκδοση της HTML.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου