Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Cacoo : Μία online εφαρμογή δημιουργίας διαγραμμάτων

Το Cacoo είναι μία online εφαρμογή δημιουργίας διαγραμμάτων. Τα είδη διαγραμμάτων που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι πάρα πολλά: network diagrams, flowcharts, UML diagrams, sitemaps και άλλα. Παρέχεται σε δύο εκδόσεις: free και plus ενώ τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι ότι έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά και ότι επιτρέπει τη συνεργατική δημιουργία διαγραμμάτων.



Λειτουργία
Η λειτουργία της εφαρμογής δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αρχικά πρέπει να κάνετε έναν λογαριασμό για να εισέλθετε στο σύστημα. Στη συνέχεια μπορείτε να συνδεθείτε και να ανοίξετε την εφαρμογή.


Πάνω αριστερά είναι διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: όπως τα εργαλεία undo, redo, cut, copy, paste αλλά έχετε επίσης την δυνατότητα να δημιουργήσετε συνδέσεις, να εισάγετε εικόνες, να επιλέξετε την μορφή του κάθε σχήματος (μεγάλη ποικιλία), να εισάγετε εικόνα από μία διεύθυνση URL, να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ελεύθερης σχεδίασης, να κάνετε zoom in και zoom out και να εμφανίσετε τις τρεις διαθέσιμες παλέτες. Οι παλέτες αυτές είναι τρεις: Εργαλειοθήκη (περιέχει όλα τα αντικείμενα που μπορείτε να εισάγετε στο διάγραμμα σας), Επιθεωρητής (ρυθμίζετε τις ιδιότητες των αντικειμένων σας) και Συνομιλία.

Η δημιουργία τώρα των διαγραμμάτων είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Απλά κάνετε drag and drop τα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν στον καμβά της εφαρμογής. Στη συνέχεια δημιουργείτε τις συνδέσεις και ρυθμίζετε τις ιδιότητες των αντικειμένων σας. Να σημειώσω ότι η στοίχιση γίνεται εύκολα με την βοήθεια οδηγών που χρησιμοποιεί το Cacoo.

Όταν τελειώσετε το διάγραμμα σας μπορείτε να το αποθηκεύσετε online, να το μοιραστείτε με άλλους και να το κάνετε export σε μορφή png. Αν επιθυμείτε να έχετε περισσότερες επιλογές θα πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό αντίτιμο για την έκδοση plus. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως της εφαρμογής είναι ότι επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να τροποποιούν ταυτόχρονα το ίδιο διάγραμμα. Για να το κάνετε αυτό απλά προσκαλείτε άλλους χρήστες είτε με το Cacoo Id είτε με το email τους.

Τρόποι Χρήσης
Οι τρόποι που πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Cacco είναι οι εξής:
  1. Δημιουργία διαγραμμάτων ροής σε εισαγωγικά μαθήματα στον Προγραμματισμό (π.χ. στο μάθημα της Πληροφορικής στην Γ' Γυμνασίου),
  2. Δημιουργία ενός network diagram του σχολικού εργαστηρίου σε εισαγωγικά μαθήματα για τα δίκτυα (π.χ. στο μάθημα Πληροφορικής στην Β' Λυκείου),
  3. Δημιουργία διαφόρων διαγραμμάτων με συνεργατικό τρόπο.

Videos 
Δείτε και ένα εισαγωγικό video για το Cacoo.

Σχόλια

  1. Για οffline που λες δεν έχω ψάξει αλλά αν δεν έχεις προβλήματα με τη σύνδεση στο Internet νομίζω ότι οι εφαρμογές αυτές ικανοποιούν τις απαιτήσεις των μαθημάτων που κάνουμε.

    Άσε που οι μαθητές έχουν αποθηκευμένα τα αρχεία τους στο Internet και μπορούν έτσι να δουλέψουν και από το σπίτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο γιάννη, πολύ καλό. το δημοσίευσα και στο blogs.sch.gr/plinetfk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

Τι είναι η ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση;

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)