Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Animated φιλόσοφοι

Ο Σωκράτης, ο Πλάτων ή ο Νίτσε είναι μερικοί μόνο από τους φιλοσόφους που «αυτοσυστήνονται» μέσα από τη νέα ψυχαγωγική, αλλά και επιμορφωτική σειρά ντοκιμαντέρ «Animated...Φιλόσοφοι». Για πρώτη φορά η ιστορία της Φιλοσοφίας αποτυπώνεται τηλεοπτικά μέσα από μία πρωτότυπη παραγωγή που θα συνδυάζει το animation με συνεντεύξεις καθηγητών Φιλοσοφίας.


Κάθε επεισόδιο της σειράς, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Γιώργος Χατζηβασιλείου, παρουσιάζει με τρόπο απλουστευμένο, προσιτό αλλά και… χιουμοριστικό τις βασικές γραμμές από τη σκέψη ενός φιλοσόφου - σταθμού για την ιστορία της δυτικής σκέψης. Ποια ήταν τα ερωτήματα που απασχόλησαν τον φιλόσοφο; Ποιες οπτικές άνοιξε η σκέψη του; Σε ποια περίοδο έζησε; Πώς επηρεάζει πρακτικά τον σημερινό κόσμο ένας άνθρωπος που έζησε ίσως πριν από 2.000 χρόνια; Είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που η εκπομπή αναδεικνύει.

Το animation, κατέχοντας τον μισό χρόνο του προγράμματος, βρίσκεται σε ένα διαρκή «διάλογο» με τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων. Όσον αφορά τις συνεντεύξεις, η εκπομπή φιλοξενεί ορισμένους από τους κορυφαίους Έλληνες ειδήμονες (καθηγητές & διδάκτορες Φιλοσοφίας) πάνω στον εκάστοτε φιλόσοφο.

Όλα τα επεισόδια της σειράς μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στη συνέχεια:2 σχόλια:

 1. Ακόμη ένα διαμάντι από την ΕΤ3, ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό εργαλείο.
  Μπράβο στους εμπνευστές και δημιουργούς της ιδέας.

  Υ.Γ Εξαιρετικό είναι επίσης το "Έτσι βλέπω τον κόσμο" των Δανέζη-Θεοδοσίου που ακολουθεί αμέσως μετά, κάθε Δευτέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και η σειρά επίσης που προτείνεις, αν και δεν την ήξερα, με μία πρώτη ματιά είναι καταπληκτική.

  Οι δύο αυτοί καθηγητές μου αρέσουν πολύ. Έχω αρκετά βιβλία τους και παρακολουθούσα και μία παλιά εκπομπή που είχαν και ονομαζόταν "Το σύμπαν που αγάπησα". Ήταν φοβερή εκπομπή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή