Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα παιχνίδι για τη διδασκαλία του μοντέλου αναφοράς OSI

Το μοντέλο διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων OSI είναι ένα θεωρητικό μοντέλο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δύο συστήματα έστω και αν είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Αποτελείται από 7 επίπεδα: εφαρμογής (application), παρουσίασης (presentation), συνεδρίας (session), μεταφοράς (transport), δικτύου (network), διασύνδεσης δεδομένων (data link) και φυσικό (physical).

Η αρχική οθόνη του παιχνιδιού OSI Model

Για τη διδασκαλία του παραπάνω μοντέλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι OSI Model Game. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πολύ απλοί. Στο κάτω μέρος υπάρχουν επτά ορθογώνια που αντιστοιχούν στα επτά επίπεδα του μοντέλου OSI. Με την έναρξη του παιχνιδιού αρχίζουν να πέφτουν κύκλοι από το πάνω μέρος της οθόνης οι οποίοι έχουν ακριβώς από πάνω τους μία ετικέτα που έχει σχέση με τα δίκτυα υπολογιστών (π.χ. ΙΕΕΕ 802.2, TCP, DHCP, Modem, DNS). Ο παίκτης πρέπει να μετακινήσει τους κύκλους με τα πλήκτρα αριστερά και δεξιά έτσι ώστε ο κύκλος να βρεθεί πάνω από το κατάλληλο επίπεδο. Τότε μπορεί να αφήσει τον κύκλο να πέσει σιγά - σιγά ή να πατήσει το πλήκτρο space για να πέσει αμέσως. Να σημειωθεί ότι ο παίκτης έχει στη διάθεση του 1 μόνο λεπτό για να κάνει όσες περισσότερες σωστές αντιστοιχήσεις μπορεί.

Στιγμιότυπο από την εκτέλεση του παιχνιδιού OSI Model Game

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι η ανατροφοδότηση που παρέχεται στο τέλος του παιχνιδιού (επιλογή Review). Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε την ανατροφοδότηση από ένα παιχνίδι στο οποίο έγιναν τρία λάθη (π.χ. μας λέει ότι το MAC θα έπρεπε να αντιστοιχηθεί στο επίπεδο DataLink και όχι στο επίπεδο Transport).

Παράθυρο ανατροφοδότησης του απιχνιδιού OSI Model Game

Πιστεύω ότι αν ο μαθητής παίξει αρκετές φορές το παραπάνω παιχνίδι και ελέγχει κάθε φορά την ανατροφοδότηση στο τέλος του παιχνιδιού θα μάθει πολύ γρήγορα να κάνει σωστές αντιστοιχήσεις και κατά συνέπεια θα εξοικειωθεί με έννοιες που αφορούν το επίπεδο αναφοράς OSI. Θα πρότεινα να δοθεί το παιχνίδι αυτό στους μαθητές για να το παίξουν και να το μάθουν στο σπίτι τους. Στη συνέχεια θα πρότεινα να γίνει ένα πρωτάθλημα μέσα στην τάξη που θα αναδείξει τον καλύτερο παίκτη.

Πηγή : GoCertify

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

Τι είναι η ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση;

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)