Ένα από τα πράγματα που προσπαθώ να εφαρμόσω είναι και η χρησιμοποίηση web 2.0 εργαλείων. Στην αρχή λοιπόν της χρονιάς χρησιμοποίησα το ToonDoo, στην Α' Λυκείου, για την online δημιουργία ενός κόμικ.
Η εφαρμογή απαιτεί να δημιουργήσετε, μέσα από μία εύκολη διαδικασία, έναν λογαριασμό (account). Αν και μπορείτε να δώσετε ένα ψεύτικο email ωστόσο δεν θα πρότεινα κάτι τέτοιο επειδή δημιουργείται πρόβλημα κατά τη δημοσίευση του κόμικ. Πατώντας κατόπιν ToonDoo Maker μπορείτε να εισέλθετε στην εφαρμογή. Το περιβάλλον εργασίας είναι πολύ εύχρηστο και δε νομίζω οι μαθητές να συναντήσουν προβλήματα στην εκμάθηση του. Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι η δυνατότητα να γράφετε και ελληνικούς διαλόγους επιλέγοντας από τις καρτέλες αρχικά Texts και κατόπιν Foreign Text.
Στη συνέχεια παρακολουθήστε 2 βίντεο στα Ελληνικά για το ToonDoo.
Δημιουργία νέου χαρακτήρα
Δημιουργία του κόμικ
Τέλος ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τους μαθητές στην τύχη τους αλλά να τους δίνουμε σαφείς οδηγίες για αυτό που πρέπει να κάνουν. Οι οδηγίες βέβαια αυτές δεν πρέπει, σε καμμία περίπτωση, να περιορίζουν τη δημιουργικότητα τους. Εγώ τους δίνω τις παρακάτω οδηγίες:
Το κόμικ που έχεις αναλάβει να δημιουργήσεις θα πρέπει :
Τέλος θα πρέπει να δημοσιεύσεις το κόμικ σε όλους.
- Να αποτελείται από 3 σκηνές.
- Να περιέχει τουλάχιστον 2 διαφορετικά πρόσωπα,
- Να περιέχει τουλάχιστον 3 αντικείμενα,
- Να περιέχει φυσικά τους διαλόγους,
- Να περιέχει, προαιρετικά, ένα δικό σου χαρακτήρα.
Σε επόμενο άρθρο θα αναρτήσω το φύλλο εργασίας που χρησιμοποίησα (θέλει κάποιες αλλαγές επειδή έχουν γίνει αλλαγές στο site) καθώς και ενδεικτικές εργασίες των μαθητών μου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου