Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Microworlds Pro : Ένα φύλλο εργασίας για την εξοικείωση με τις χελώνες

Με το άρθρο αυτό εγκαινιάζω μία σειρά από άρθρα για το Microworlds Pro που διδάσκεται στην Γ' Γυμνασίου. Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσω με ένα φύλλο εργασίας που στόχο έχει την εξοικείωση των μαθητών με την χρήση της χελώνας. Ο λόγος που κάνω κάτι τέτοιο είναι ότι πολλές είναι οι φορές που οι καθηγητές, ανάμεσα τους και εγώ, πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα είναι εύκολα και συνεπώς πρέπει να τα παρουσιάζουμε σύντομα στους μαθητές μας. Η πραγματικότητα όμως μας διαψεύδει.


Η δημιουργία αυτού του φύλλου εργασίας βασίζεται στα εξής:
  • Να υπάρχουν για κάθε διδακτικό στόχο του μαθήματος μία ερώτηση και η αντίστοιχη απάντηση,
  • Να μην κουράζεται ο μαθητής με πολλά και ακατανόητα λόγια,
  • Να υπάρχουν κατατοπιστικές εικόνες και εικονίδια,
  • Να εφαρμόζει αυτά που μαθαίνει όχι με τυχαίο τρόπο αλλά με σαφώς καθορισμένες ασκήσεις.

Το φύλλο λοιπόν αυτό το χρησιμοποιώ στην τάξη τα τελευταία τρία χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που κάνω δηλαδή είναι να μεταφέρω το αρχείο σε όλους τους υπολογιστές και οι μαθητές να δουλεύουν έχοντας παράλληλα ανοιχτό το φύλλο εργασίας, από το οποίο βλέπουν τις οδηγίες, και το Microworlds Pro.


Έχω παρατηρήσει ότι βοηθάει όλους τους μαθητές μου και όχι μόνο τους καλούς. Επίσης είναι μία ώρα που περνά ευχάριστα τόσο για αυτούς όσο και για μένα. Και φυσικά ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ. Όλα αυτά που κάνουν σε αυτό το φύλλο εργασίας σπάνια τα ρωτάνε σε επόμενο μάθημα.

Σε επόμενα άρθρα θα αναρτήσω και άλλα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιώ στην τάξη, ασκήσεις που δίνω στους μαθητές για το σπίτι αλλά και διαγωνίσματα και τεστ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)

Πληροφορική Γ' Λυκείου: Επαναληπτική Άσκηση #6 (2021)