Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SumoPaint : Ένα online πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων

Το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας είναι φυσικά το Photoshop. Ωστόσο υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις και μάλιστα on-line. Μία από τις καλύτερες λύσεις είναι πιστεύω το SumoPaint.


Με το SumoPaint μπορεί ένας μαθητής να δημιουργήσει, να επεξεργαστεί, να αποθηκεύσει και να διαμοιραστεί εικόνες on-line. Για να μπορέσει όμως να τα κάνει όλα αυτά πρέπει πρώτα να δημιουργήσει έναν λογαριασμό (account) στο site. 

Το περιβάλλον είναι παρόμοιο με αυτό του Photoshop. Επιτρέπει τη δημιουργία νέας εικόνας αλλά και το άνοιγμα εικόνας είτε από τον υπολογιστή είτε από ένα URL ενώ μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει το τελικό αποτέλεσμα στον υπολογιστή του ή στον server του SumoPaint. Υποστηρίζει επίπεδα (layers), αρκετά φίλτρα (filters) αλλά και βασικές εντολές επεξεργασίας εικόνας. Περιέχει επίσης και αρκετά εργαλεία.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εργαλεία είναι το symmetry tool όπως φαίνεται στο παρακάτω video:



Είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο ότι καλό είναι να δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στους μαθητές. Οι οδηγίες που δίνω στην τάξη είναι οι παρακάτω:

H εικόνα που θα δημιουργήσεις θα πρέπει:
  • Να έχει μέγεθος 640 Χ 480 pixels,
  • Na περιέχει τουλάχιστον 6 από τα 8 διαφορετικά σχήματα που παρέχονται ( ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις οπωσδήποτε τα εργαλεία star και symmetry),
  • Να περιέχει κείμενο ( εργαλείο text ),
  • Να περιέχει τουλάχιστον δύο επίπεδα.
  • Να έχει εφαρμοστεί ένα τουλάχιστον φίλτρο.

Τέλος θα πρέπει:
  • Να δημοσιεύσεις ( publish ) την εικόνα σου στο site και
  • Να βαθμολογήσεις πέντε εικόνες συμμαθητών σου.

Το πρόγραμμα αυτό το χρησιμοποιώ τώρα στην Α' Λυκείου και αναμένω τα αποτελέσματα μετά τις διακοπές του Πάσχα. Σε επόμενο λοιπόν άρθρο θα αναρτήσω ενδεικτικά κάποιες εργασίες αλλά και το φύλλο εργασίας που χρησιμοποίησα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)

Πληροφορική Γ' Λυκείου: Επαναληπτική Άσκηση #6 (2021)