Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 εμπνευσμένες ομιλίες για την εκπαίδευση [TED Videos]

Το TED είναι ένα ετήσιο συνέδριο που στόχο του έχει την διάδοση ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Στη συνέχεια  μπορείτε να βρείτε έναν κατάλογο με 10 ομιλίες που έχουν ως κεντρικό τους θέμα την εκπαίδευση.



1. Το σχολείο σκοτώνει την δημιουργικότητα

Η κλασική ομιλία του Σερ Κεν Ρόμπινσον ο οποίος κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί (αντί να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα. 



2. Φέρτε την επανάσταση στην εκπαίδευση

Σε αυτήν την καυστική και συγχρόνως διασκεδαστική ομιλία, ο Σερ Κεν Ρόμπινσον, συνεχίζοντας την απίθανη ομιλία που έδωσε στο TED το 2006, συνηγορεί υπέρ της δραστικής αλλαγής που πρέπει να γίνει από τα σχολεία που παρέχουν τυποποιημένη μάθηση σε αυτά που κάνουν εξατομικευμένη διδασκαλία, δημιουργώντας τις συνθήκες όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν τα ταλέντα των παιδιών .



3. Τα λάθη ως απαραίτητο στοιχείο στη μαθησιακή διαδικασία

Μία ομιλία από την Diana Laufenberg που αναφέρεται τόσο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι μαθητές βρίσκουν σήμερα τις πληροφορίες όσο και στην σημασία των λαθών στην μαθησιακή διαδικασία.



4. Ας χρησιμοποιήσουμε το video για να ξαναεφεύρουμε την εκπαίδευση

Ο Salman Khan μιλάει για το πώς και το γιατί δημιούργησε την ακαδημία Khan, μια προσεκτικά δομημένη σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο που προσφέρει πλήρη διδακτική ύλη στα μαθηματικά και τώρα σε άλλα θέματα. Δείχνει τη δύναμη των διαδραστικών ασκήσεων και καλεί τους δασκάλους να εξετάσουν την περίπτωσή να αντιστρέψουν το παραδοσιακό σενάριο στην τάξη -- να δώσουν στους μαθητές μαθήματα σε βίντεο για να παρακολουθήσουν στο σπίτι, και να κάνουν τις "ασκήσεις για το σπίτι" στην τάξη με τον εκπαιδευτικό διαθέσιμο για βοήθεια.



5. Πειράματα για την αυτοδιδασκαλία

Ο παιδαγωγός ερευνητής Σουγκάτα Μίτρα, προσεγγίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης - οι καλύτεροι δάσκαλοι και τα καλύτερα σχολεία δεν βρίσκονται εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο. Σε μια σειρά πειραμάτων πεδίου, από το Νέο Δελχί, ως τη Νότιο Αφρική και την Ιταλία, παρείχε στα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο με δική τους επίβλεψη και συνέλεξε αποτελέσματα που μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο που σκεπτόμαστε για τη διδασκαλία.



6. Καινοτομία στην εκπαίδευση μέσα στις φτωχογειτονιές

Ο Τσαρλς Λιντμπίτερ αναζήτησε ριζικά νέες μορφές εκπαίδευσης -- και τις βρήκε στις φτωχογειτονιές του Ρίο και του Κιμπέρα, όπου μερικά από τα φτωχότερα παιδιά στον κόσμο βρίσκουν ανατρεπτικούς νέους τρόπους να μάθουν. Και αυτό το άτυπο, ταραχοποιό νέο είδος σχολείου, λέει, ότι είναι αυτό που πρέπει να γίνουν τελικά όλα τα σχολεία.



7. Χρησιμοποιώντας τα παιχνίδια για να τονώσουμε το ενδιαφέρον των αγοριών στην μάθηση

Στο TEDxPSU, η Αλί Καρ-Κέλμαν εντοπίζει τρεις λόγους για τους οποίους τα αγόρια εγκαταλείπουν μαζικά τα σχολεία και περιγράφει το σχέδιό της για να ξανατονώσουμε το ενδιαφέρον τους: φέρνοντας τη δική τους κουλτούρα μέσα στην τάξη, με νέους κανόνες που επιτρέπουν στα αγόρια να φέρονται σαν αγόρια και ηλεκτρονικά παιχνίδια που διδάσκουν και ψυχαγωγούν.



8. Διδασκαλία πραγματικών μαθηματικών με υπολογιστές σε παιδιά

Από τους πυραύλους στις χρηματαγορές, οι πιο συναρπαστικές δημιουργίες του ανθρώπινου είδους υποστηρίζονται από τα μαθηματικά. Γιατί όμως τα παιδιά δεν τα βρίσκουν ενδιαφέροντα; Ο Κόνραντ Γούλφραμ υποστηρίζει ότι τα μαθηματικά που διδάσκουμε - υπολογισμοί με το χέρι - δεν είναι απλά βαρετά, είναι άσχετα με τα πραγματικά μαθηματικά και τον πραγματικό κόσμο. Παρουσιάζει την ριζοσπαστική του ιδέα: τη διδασκαλία μαθηματικών σε παιδιά μέσω προγραμματισμού υπολογιστών.



9. Το όνειρο μου για ένα πράσινο σχολείο

Ο Τζων Χάρντυ μας ξεναγεί στο πράσινο σχολείο του, στο Μπαλί, όπου τα παιδιά μαθαίνουν κηπουρική, να χτίζουν, να δημιουργούν (αλλά και το να μπουν σε πανεπιστήμια). Η κεντρική κατασκευή της σχολικής μονάδας με σχήμα σπιράλ είναι κατασκευασμένη από μπαμπού και ίσως είναι και η μεγαλύτερη κατασκευή μπαμπού στον κόσμο.



10. Η Kiran Bit Sethi διδάσκει τα παιδιά πως να παίρνουν τον έλεγχο

Η Kiran Bir Sethi μας δείχνει πώς το πρωτοποριακό σχολείο του Ρίβερσάιντ στην Ινδία διδάσκει στα παιδιά το πολυτιμότερο μάθημα για τη ζωή: το "Μπορώ". Παρακολουθήστε τους μαθητές να παίρνουν τα τοπικά ζητήματα στα χέρια τους, να καθοδηγούν άλλους νέους ανθρώπους, ακόμα και να διδάσκουν τους γονείς τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)

Πληροφορική Γ' Λυκείου: Επαναληπτική Άσκηση #6 (2021)