Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

InterLand: Ένα παιχνίδι από τη Google για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Η δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η κοινοποίηση πληροφοριών, η σωστή συμπεριφορά μας και η αξιοπιστία των πληροφοριών που διαβάζουμε είναι θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο αλλά και τα θέματα που διαπραγματεύεται, με πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, το παιχνίδι InterLand της Google. Το παιχνίδι είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά ενώ ακόμα και οι ήχοι που ακούγονται και τα πιστοποιητικά, που δημιουργούνται σε κάθε τοποθεσία, είναι στα Ελληνικά.


Ο πύργος του Θησαυρού

Η περιήγηση στο μαγικό κόσμο της Interland ξεκινάει από τον πύργο του Θησαυρού. Απαιτείται να συλλέξεις  διάφορα στοιχεία (μηνύματα, ταυτότητα, τηλέφωνο) και να τα αποθηκεύσεις στην ασφάλεια του πύργου. Ωστόσο στον πύργο δέχεσαι επίθεση από χάκερ και για να καταφέρεις να τους αντιμετωπίσεις καλείσαι να απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης.

Ερώτηση για την επιλογή ενός καλού κωδικού πρόσβασης στο παιχνίδι InterLand

Η δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης στηρίζεται σε απλούς κανόνες: χρήση τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρων και συνδυασμός μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού καλείσαι να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις επανάληψης που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης.

Συγχαρητήρια! Είσαι ένας πανέξυπνος πλοηγός. Ο υπέρμαχος των δεδομένων. Άσος στους κωδικούς πρόσβασης. Ήρθε η ώρα να παραλάβεις το πιστοποιητικό σου και να εξερευνήσεις την επόμενη τοποθεσία.

Το βασίλειο της Ευγένειας

Στο χώρο του Διαδικτύου είναι βασικό να συμπεριφερόμαστε με ευγένεια και να καταγγέλλουμε όλους αυτούς που δημιουργούν προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των κανόνων είναι ο στόχος αυτού του παιχνιδιού. Στο παιχνίδι προσπαθείς να προσφέρεις καλοσύνη σε άλλους ιντερναύτες ενώ, πατώντας κουμπιά, μπορείς να μπλοκάρεις τους επιτιθέμενους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, με χρήση ενός τηλεβόα, να καταγγείλεις τους επιτιθέμενους και να τους εξαφανίσεις.  

Ερωτήσεις στο βασίλειο της ευγένειας του παιχνιδιού Interland

Τα βασικά μηνύματα που προσπαθεί να μεταφέρει αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να φερόμαστε με ευγένεια, να μπλοκάρουμε αυτούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και να καταγγέλλουμε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα. Η περιήγηση όμως στο βασίλειο της ευγένειας ολοκληρώνεται με μία πρόκληση. Να καταφέρεις, με τη θετική σου ενέργεια, να αλλάξεις, μαζί με άλλους ιντερναύτες, τη συμπεριφορά ενός επιτιθέμενου.

Συγχαρητήρια! Να δίνεις πάντα το καλό παράδειγμα. Να αποσοβείς τις επιθέσεις και να κάνεις βάσιμες και δίκαιες καταγγελίες. Ήρθε η ώρα να παραλάβεις το πιστοποιητικό σου και να εξερευνήσεις την επόμενη τοποθεσία.

Πιστοποιητικό από το βασίλειο της Ευγένειας στο παιχνίδι InterLand

Το ποτάμι της Αλήθειας

Όλα όσα βρίσκεις στο Διαδίκτυο δεν είναι αληθινά. Χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε να μη σε κοροϊδέψουν. Προσπάθησε λοιπόν να περάσεις το ποτάμι της αλήθειας απαντώντας σε δέκα ερωτήσεις - σενάρια που μπορούν να σου συμβούν κατά την περιήγηση σου στο Διαδίκτυο.

Απατώντας σε ερωτήσεις στο ποτάμι της Αλήθειας στο παιχνίδι InterLand

Χρειάζεται λοιπόν να αναζητάς ενδείξεις για το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο και να προσέχεις όταν κάποιος προσπαθεί να σου αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες (η διαδικασία αυτή ονομάζεται ηλεκτρονικό ψάρεμα).

Συγχαρητήρια! Δεν τσιμπάς στα δολώματα. Εντοπίζεις τις απάτες και έχεις μύτη λαγωνικού. Ήρθε η ώρα να παραλάβεις το πιστοποιητικό σου και να εξερευνήσεις την επόμενη τοποθεσία.

Το βουνό της Επίγνωσης

Στο Διαδίκτυο θα πρέπει να προσέχεις να μοιράζεσαι μόνο ότι θέλεις να μοιραστείς και μόνο με όποιον θέλεις να το μοιραστείς. Προσπάθησε λοιπόν να επιλέξεις σε ποιους θα κοινοποιείς (γονείς, φίλους, όλους) διάφορα μηνύματα. Πρόσεχε επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν καθρέπτες οι οποίοι στέλνουν τα μηνύματα σου σε άτομα που δεν επιθυμείς.

Προσπάθεια για κοινοποίηση μηνυμάτων στο παιχνίδι InteLand

Πριν κοινοποιήσεις κάτι στο Διαδίκτυο χρειάζεται να σκεφτείς προσεκτικά σε ποιους θα το κοινοποιήσεις. Δεν πρέπει να γίνεις υπερκοινοποιητής αναρτώντας τα πάντα στο Διαδίκτυο ενώ κάποιες πληροφορίες, όπως είναι το τηλέφωνο και η διεύθυνση, δεν πρέπει να κοινοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Συγχαρητήρια! Είσαι εξπέρ στις κοινοποιήσεις. Πρώτα σκέφτεσαι και μετά ποστάρεις. Είσαι καλά ενημερωμένος. Μπορείς να παραλάβεις το πιστοποιητικό σου και αν σου άρεσε το παιχνίδι να ξαναπαίξεις όσες φορές θέλεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

Τι είναι η ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση;

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)