Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πληροφορική: Σχολιασμός θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020

Τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 στο μάθημα της Πληροφορικής μπορούν να χαρακτηριστούν τα πιο εύκολα των τελευταίων ετών. Τα θέματα Α, Β και Γ δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες όπως και όλο σχεδόν το θέμα Δ. Μόνο το Δ2 θα χαρακτήριζα απαιτητικό για τους μαθητές.

Πληροφορική 2020: Σχολιασμός θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μονάδες θεωρίας, ότι δεν υπάρχουν κλιμακούμενης δυσκολίας θέματα, ότι δεν υπάρχουν θέματα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δύσκολα αλλά και δεν υπάρχει τίποτα από την καινούργια ύλη των μαθητών.

Στη συνέχεια ακολουθεί σχολιασμός για κάθε θέμα ενώ αν θέλετε να δείτε τις εκφωνήσεις των θεμάτων και ενδεικτικές λύσεις τους πατήστε ΕΔΩ.

Θέμα Α

Στο Α1 οι ερωτήσεις Σ-Λ είναι αρκετά εύκολες με μόνη εξαίρεση την πρώτη ερώτηση που θα έλεγα ότι θα μπορούσε να διατυπωθεί καλύτερα (εμπεριέχει δύο αρνήσεις και αυτό σίγουρα θα μπερδέψει τους μαθητές).
Στο Α2 οι 12 μονάδες θεωρίας είναι πιστεύω υπερβολικές ενώ και η κατανομή των μονάδων θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Από τα τρία θέματα θεωρίας πιστεύω ότι οι μαθητές θα μπερδευτούν στο πρώτο και μάλλον αρκετοί θα αναφέρουν πράξεις επί των δομών δεδομένων.
Το Α3 είναι ένα θέμα αρκετά απλό και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Το Α4 είναι επίσης ένα θέμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Θέμα Β

Το Β1 δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Το Β2 δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες εκτός από το τρίτο κενό που για να είναι σωστός ο αλγόριθμος πρέπει να γίνει προσθήκη του n <> 2. Ωστόσο στην εκφώνηση λέει ότι γίνεται έλεγχος μέχρι τον αριθμό n - 1 (κάτι που φυσικά δεν ισχύει για n = 2).

Θέμα Γ

Το θέμα Γ δεν έχει κάτι που θα δυσκολέψει ή θα μπερδέψει ένα μαθητή που γνωρίζει τα βασικά.

Θέμα Δ

Το θέμα Δ είναι ένα πολύ απλό θέμα με μόνη εξαίρεση το Δ2β). Στο Δ2β) η εκφώνηση ίσως να μπερδέψει τους μαθητές αφού το γέμισμα ενός πίνακα μέχρι ενός σημείου δεν είναι κάτι που συνηθίζεται σε ασκήσεις.


Συνοπτικά θα έλεγα ότι η κατανομή των θεμάτων ήταν η εξής:
  1. Θέματα εύκολα: 95 μόρια (Α, Β1, Β2, Γ, Δ1, Δ3, Δ4, Δ5)
  2. Θέματα μέτρια: 5 μόρια (Δ2)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)

Πληροφορική Γ' Λυκείου: Επαναληπτική Άσκηση #6 (2021)