Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Υλικό για το δυαδικό σύστημα αρίθμησης

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα σε εισαγωγικά μαθήματα Πληροφορικής είναι η διδασκαλία του δυαδικού συστήματος αρίθμησης. Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε υλικό το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη για να κάνετε το μάθημα σας με ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο (το υλικό θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα).
Το παιχνίδι Cisco Binary Game

Η εταιρεία Cisco δημιούργησε ένα παιχνίδι για το δυαδικό σύστημα αρίθμησης το οποίο έχουν παίξει εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο. Ο παίκτης πρέπει είτε να διαλέξει τον σωστό δυαδικό αριθμό είτε να πληκτρολογήσει τον αντίστοιχο δεκαδικό αριθμό. Το παιχίδι βοηθάει τους παίκτες αφού κάτω και πάνω από κάθε δυαδικό ψηφίο υπάρχει η αξία του ψηφίου αυτού στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης (π.χ. κάτω από το τέταρτο δυαδικό ψηφίο από τα δεξιά υπάρχει ο δεκαδικός αριθμός οκτώ). Το παιχνίδι περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα δυσκολίας ενώ ολοκληρώνεται όταν η πίστα γεμίσει με ανολοκλήρωτες γραμμές.

Το παιχνίδι Cisco Binary Game είναι ένα παιχνίδι για τη διδασκαλία του δυαδικού συστήματος αρίθμησης

Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το βρείτε και στο Google Play αλλά δεν προτείνω την εγκατάσταση του επειδή οι αντίστοιχοι δεκαδικοί αριθμοί δεν εμφανίζονται στο σωστό σημείο στην οθόνη του κινητού αλλά και επειδή δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να τερματίσει ο χρήστης το παιχνίδι.

Ένα παρόμοιο παιχνίδι είναι και το Binary Blocks. Απλά υπάρχει διαφορετική μουσική και λίγο καλύτερα γραφικά.

Το παιχνίδι Binary Blocks είναι ένα παιχνίδι για τη διδασκαλία του δυαδικού συστήματος αρίθμησης που είναι παρόμοιο με το Cisco Binary Game.


Δραστηριότητες από το ψηφιακό σχολείο

Στο ψηφιακό σχολείο μπορείτε να βρείτε τρεις δραστηριότητες που αφορούν το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Η πρώτη δραστηριότητα αφορά τη μετατροπή ενός αριθμού από το δυαδικό στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης. Οι μαθητές καλούνται να κάνουν κλικ στα δυαδικά ψηφία για να κατανοήσουν την αξία των ψηφίων αυτών σε σχέση με το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης.

Μία δραστηριότητα του ψηφιακού σχολείου για τη μετατροπή ενός αριθμού από το δυαδικό στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης.

H δεύτερη δραστηριότητα αφορά τη μετατροπή ενός αριθμού από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Εδώ ο μαθητής πληκτρολογεί ένα δεκαδικό αριθμό από το 0 έως το 255 και παρακολουθεί τη διαδικασία μετατροπής στον αντίστοιχο δυαδικό. Κατά τη διαδικασία μετατροπής είναι βοηθητικό το γεγονός ότι φαίνεται το σπάσιμο του δεκαδικού αριθμού σε άθροισμα δεκαδικών αριθμών που είναι δυνάμεις του 2.

Μία δραστηριότητα του ψηφιακού σχολείου για τη μετατροπή ενός αριθμού από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης.

Η τρίτη δραστηριότητα αφορά τον τρόπο αναπαράστασης αριθμών με δυαδικά ψηφία. Ο μαθητής καλείται να γράψει το πλήθος των αριθμών που μπορούν να αναπαρασταθούν με 1, 2 και 3 δυαδικά ψηφία και μάλιστα να γράψει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Μία δραστηριότητα του ψηφιακού σχολείου για την αναπαράσταση αριθμών με δυαδικά ψηφία.


Υλικό από το MathIsFun

Στον ιστότοπο MathIsFun υπάρχει ωραία διαμορφωμένο υλικό που σχετίζεται με το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο παραγωγής των δυαδικών αριθμων ενώ θα βρείτε και μία δραστηριότητα που χρησιμοποιεί τα δάκτυλα των χεριών αλλά και ερωτήσεις κατανόησης.

Υλικό για τη διδασκαλία τυ δυαδικού συστήματος αρίθμησης από τον ιστόοπο MathIsFun.


Το παιχνίδι Binary Fun

Το παιχνίδι Binary Fun είναι ένα ακόμα παιχνίδι για το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Είναι διαφορετικό σε σχέση με το παιχνίδι της Cisco και μάλλον πιο δύσκολο. Ο παίκτης σε κάθε γύρο του παιχνιδιού, και μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, καλείται να μετατρέψει έναν δεκαδικό αριθμό στον αντίστοιχο δυαδικό. Για τη βοήθεια του χρήστη εμφανίζεται ο δεκαδικός αριθμός που αντιστοιχεί στα δυαδικά ψηφία που έχουν πατηθεί μέχρι εκείνο το σημείο. Σύμφωνα με το δημιουργό αν καταφέρετε να φτάσετε στο επίπεδο 28 σημαίνει ότι είστε σε πολύ καλό επίπεδο.

Το παιχνίδι Binary Fun είναι ένα παιχνίδι για την μετατροπή ενός αριθμού από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης.


Δραστηριότητες από το CS Unplugged

Στις δραστηριότητες χωρίς υπολογιστή CS Unplugged θα βρείτε ορισμένες και για τους δυαδικούς αριθμούς οι οποίες είναι μεταφρασμένες στα Ελληνικά. Περιλαμβάνεται το μέτρημα κουκκίδων, η αποστολή μυστικών μηνυμάτων και άλλες με τη βοήθεια ειδικών καρτών. Δείτε το πρώτο μέρος από την υλοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων στο παρακάτω βίντεο:Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία παραλλαγή της δραστηριότητας από το σύλλογο καθηγητών Πληροφορικής Χίου. Στην παραλλαγή αυτή προτείνεται ένα εναλλακτικό σετ από κάρτες στο οποίο αντί για κουκκίδες χρησιμοποιούνται αριθμοί.

Ένα εναλλακτικό σετ από κάρτες για τη δραστηριότητα "μέτρηση κουκκίδων" από το σύλλογο καθηγητών Πληροφορικής Χίου.


Μάθετε να μετράτε δυαδικούς αριθμούς με τα χέρια σας

Στον ιστότοπο Instructables υπάρχει ένα πολύ ωραίο cartoon για να μάθετε να μετράτε δυαδικούς αριθμούς με τα χέρια σας.

Ένα cartoon για να μάθετε να μετράτε δυαδικούς αριθμούς με τα χέρια σας.


Εικονική ζυγαριά

Στο λογισμικό ΔΕΛΥΣ υπάρχει μία εικονική ζυγαριά η οποία ζυγίζει από τη μία δεκαδικούς αριθμούς (σε δυνάμεις του 10) και από την άλλη δυαδικούς αριθμούς (σε δυνάμεις του 2).

Η εικονική ζυγαριά του λογισμικού ΔΕλΥΣ για να μάθετε το δυαδικό σύστημα αρίθμησης.


Δυαδικό ρολόι

Ένα δυαδικό ρολόι είναι ένα ρολόι που δείχνει την ώρα και στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Δείτε μία online εφαρμογή που προσομοιώνει ένα δυαδικό ρολόι αλλά και μία ακόμα online εφαρμογή που προσομοιώνει όχι μόνο την ώρα αλλά και την τρέχουσα ημερομηνία. Ενδιαφέρουσα είναι και η υλοποίηση ενός δυαδικού ρολογιού στο Scratch.

Ένα δυαδικό ρολόι.


Το παιχνίδι Binary Practice

Το παιχνίδι Binary Practice είναι ένα παιχνίδι για Android με το οποίο μπορούν οι μαθητές να εξασκηθούν στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Το παιχνίδι αποτελείται από τρία διαφορετικά επίπεδα και είναι αρκετά εύκολο στη χρήση του. Ιδανικό για τους μαθητές που χρησιμοποιούν συνέχεια τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το παιχνίδι Binary Practice είναι ένα παιχνίδι για Andoid με το οποίο μπορείτε να μάθετε το δυαδικό σύστημα αρίθμησης.


Φύλλα εργασίας

Δείτε και τα παρακάτω φύλλα εργασίας:
 1. Ένα φύλλο εργασίας για μαθητές Α' Γυμνασίου.
 2. Ένα φύλλο εργασίας για μαθητές Γυμνασίου.
 3. Διάφορα φύλλα εργασίας στα Αγγλικά που σχετίζονται με τα συστήματα αρίθμησης και τους δυαδικούς αριθμούς.
 4. Ένα φύλλο εργασίας που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Excel.
 5. Ένα φύλλο εργασίας για μαθητές Α' Λυκείου που κάνει χρήση των δραστηριοτήτων του ψηφιακού σχολείου και του προγράμματος ΔΕΛΥΣ.
 6. Ένα φύλλο εργασίας που σχετίζεται με την υλοποίηση ενός δυαδικού ρολογιού.
 7. Ένα ακόμα φύλλο εργασίας στο οποίο χρησιμοποιούνται παραδείγματα που σχετίζονται με τη δεκαδική αγορά που γνωρίζουν οι μαθητές και με τη δυαδική αγορά που καλούνται να μάθουν.


3 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και μια προσπάθεια που έκανα με το scratch εδώ:

  https://scratch.mit.edu/projects/60196818/

  ΑπάντησηΔιαγραφή