Το Pencil2d είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού κώδικα για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων (animation). Είναι διαθέσιμο για όλες τις εκδόσεις των windows (ακόμα και για τα windows XP), για MacOS και για Linux. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι είναι portable, δηλαδή δεν απαιτείται εγκατάσταση του προγράμματος στον υπολογιστή.
Το περιβάλλον διεπαφής
Το περιβάλλον διεπαφής (user interface) της εφαρμογής είναι λιτό και εύκολο στη χρήση του αφού οι ομοιότητες με ένα κοινό πρόγραμμα ζωγραφικής είναι αρκετές.
Στο πάνω μέρος βρίσκεται το μενού της εφαρμογής. Εδώ μπορείς να ανοίξεις και να αποθηκεύσεις αρχεία, να εισάγει εικόνες και αρχεία ήχου, να δημιουργήσεις επίπεδα (layers) και πολλά ακόμα. Στο κάτω μέρος υπάρχει η γραμμή χρόνου (timeline) στην οποία υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού των keyframes. Αριστερά μπορείς να επιλέξεις διάφορα εργαλεία όπως είναι το μολύβι, το εργαλείο επιλογής και η πένα. Δεξιά έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τα χρώματα που σου αρέσουν. Στη μέση υπάρχει ο χώρος σχεδίασης (canvas) που μπορεί να είναι απεριόριστος σε μέγεθος. Το άσπρο πλαίσιο στη μέση είναι ο χώρος που είναι ορατός από την κάμερα.
Τα Επίπεδα (Layers)
Τα επίπεδα φαίνονται στα αριστερά της γραμμής χρόνου και αρχικά υπάρχουν τρία επίπεδα: ένα bitmap layer, ένα vector layer και ένα camera layer. Ωστόσο έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις όσα layers επιθυμείς. Στα bitmap layers έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάζεις διάφορα αντικείμενα με εργαλεία όπως είναι το μολύβι και η πένα. Χρειάζεται όμως προσοχή επειδή όταν ζωγραφίζεις πάνω από ένα υπάρχον αντικείμενο αυτό δεν είναι πλέον ορατό. Χρειάζεται λοιπόν να τοποθετείς τις εικόνες που δεν είναι στατικές σε διαφορετικά bitmap layers.
Υπάρχουν και τα vector layers στα οποία μπορείς να ζωγραφίσεις με τα ίδια εργαλεία. Ωστόσο όλα αυτά που ζωγραφίζεις μετατρέπονται σε διανυσματικά γραφικά τα οποία μπορείς να χειριστείς όπως εσύ θέλεις. Η χρήση όμως διανυσματικών γραφικών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού η εφαρμογή χρώματος δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά σε κάθε αντικείμενο. Στα camera layers μπορείς να επιλέξεις το κομμάτι της εικόνας που θα είναι ορατό στο τελικό αρχείο. Με τον τρόπο αυτό έχεις τη δυνατότητα να κάνεις zoom-in και zoom-out ή να εφαρμόσεις διάφορα άλλα εφέ. Υπάρχουν τέλος και τα sound layers τα οποία χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή ήχων στο animation.
Frames
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην εφαρμογή, όπως και σε κάθε εφαρμογή animation, είναι τα frames. Τα frames είναι οι διαδοχικές εικόνες από τις οποίες θα αποτελείται το τελικό αρχείο. Γειτονικά frames έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους και έτσι όταν προβάλλονται το ένα μετά το άλλο δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Επίσης στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης θα δεις να γραφεί 12 fps που σημαίνει ότι θα εμφανίζονται 12 frames σε κάθε δευτερόλεπτο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, μέσω της επιλογής range, να καθορίσεις τόσο το αρχικό όσο και το τελικό frame.
Αν όμως επιθυμείς να εισάγεις μία αλλαγή θα πρέπει να εισάγεις ένα keyframe. Για να κάνεις κάτι τέτοιο επιλέγεις πρώτα το επίπεδο που επιθυμείς να γίνει η αλλαγή, πατάς πάνω στο αντίστοιχο frame στη γραμμή χρόνου και μετά κάνεις τις αλλαγές που θέλεις. Σημαντική βοήθεια θα έχεις αν χρησιμοποιήσεις την επιλογή Onion skin η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις τα προηγούμενα frames και έτσι να εργάζεσαι καλύτερα και πιο αποδοτικά.
Εκμάθηση
Η εκμάθηση του προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την πράξη. Ωστόσο καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσεις, να παρακολουθήσεις μία σειρά από εισαγωγικά βίντεο. Δες στη συνέχεια το δέκατο βίντεο της σειράς το οποίο αφορά την εισαγωγή ήχου αλλά δείχνει και τη δημιουργία ενός απλού animation.
Καλό θα ήταν να ρίξεις μία ματιά και στα επίσημα video tutorials.
Παρόμοια προγράμματα
Δες επίσης τα εξής παρόμοια προγράμματα:
- Pivot Animator : Ένα πρόγραμμα για να δημιουργήσετε δισδιάστατα stick-man animations
- Muvizu : Ένα δωρεάν πρόγραμμα 3D Animation για αρχάριους
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου