Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούνιος, 2011

Έρευνα για το διαδίκτυο [Video]

Το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ παρακολουθεί σε ετήσια βάση, την εξέλιξη των δεικτών που σχετίζονται με τη διείσδυση του διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά και το σύνολο του πληθυσμού γενικότερα. Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σύνοψη των κυριότερων αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας για τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα νοικοκυριά και τον πληθυσμό για το 2010, όπως δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat. Την έρευνα αυτή μπορείτε να τη διαβάσετε και εδώ . Τα κυριότερα συμπεράσματα ήταν τα εξής: Δυναμικότεροι χρήστες του διαδικτύου αναδεικνύονται οι άνδρες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Η ηλικία παραμένει σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας της διείσδυσης του διαδικτύου. Οι άνδρες συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Σταθερή η απόκλιση σε σχέση με την ΕΕ και για τα δύο φύλα. Η Αττική εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά διείσδυσης, ενώ η Κεντ...

Η ιστορία των ηλεκτρονικών συσκευών [Video]

Σήμερα οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν σχεδιαστεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να τις χρησιμοποιούμε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετά να τις πετάμε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συσκευές αυτές είναι δύσκολο να αναβαθμιστούν, εύκολο να καταστραφούν και ασύμφορο να επισκευαστούν. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι φανερό ότι δεν ωφελεί ούτε εμάς ούτε το περιβάλλον. Τότε ποιος οφελείται; Η απάντηση είναι ότι αυτοί που οφελούνται από έναν τέτοιο κακό σχεδιασμό είναι οι επιχειρήσεις που παράγουν όλες αυτές τις συσκευές. Στο παρακάτω video περιγράφεται με πολύ ωραίο τρόπο η παραπάνω κατάσταση ενώ προτείνεται και ένας οικολογικός νόμος του Μουρ (Green Moore's Law). Σύμφωνα με τον νόμο αυτό τα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των ηλεκτρονικών συσκευών θα πρέπει να μειώνονται στο μισό κάθε 18 μήνες.

Ο νόμος του Moore [Infographic]

Το 1965 ο συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel, ο Γκόρντον Μουρ (Gordon Moore), προέβλεψε ότι ο αριθμός των τρανζίστορς σε ένα μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια. Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύθηκε από την πραγματικότητα: Ο αριθμός των τρανζίστορς στους μικροεπεξεργαστές πράγματι διπλασιάζεται μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δεκαοκτώ μηνών. Η πρόβλεψη του Μουρ, ύστερα από την πρακτική επαλήθευσή της, επονομάστηκε Νόμος του Μουρ . Για περισσότερες πληροφορίες για τον Γκόρντον Μουρ και τον νόμο του διαβάστε εδώ . Δείτε επίσης παρακάτω ένα ενδιαφέρον infographic για τον νόμο του Μουρ. Πηγή: WebHostingUnleashed

ΑΕΠΠ: Στατιστικά Πανελλαδικών 2011

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών εξετάσεων 2011 στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον . Από τα στατιστικά είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Υπήρχε μόνο μία μικρή αύξηση στο ποσοστό των αριστούχων μαθητών και ταυτόχρονα μία μικρή μείωση των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση. You need to upgrade your Flash Player Τα σχετικά στοιχεία επισυνάπτονται εδώ . Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ .

Η νέα έκδοση 2.5 του Robomind

Το RoboMind είναι ένα logo-like περιβάλλον προγραμματισμού που είχα συμπεριλάβει στον κατάλογο με τα 10 καλύτερα εισαγωγικά περιβάλλοντα για την εκμάθηση του προγραμματισμού από αρχάριους. Αν και το περιβάλλον ήταν πολύ όμορφο και λειτουργικό ωστόσο δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά. Στη νέα όμως έκδοση 2.5 το περιβάλλον έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τον Πάνο Ηρακλέους . Ο ίδιος έχει δημιουργήσει ένα κανάλι στο Youtube στο οποίο έχει ανεβάσει ορισμένα videos για το RoboMind αλλά και ένα blog που αναφέρεται στο RoboMind.

Η ιστορία του email [Infographic]

Το πρώτο email στάλθηκε το μακρινό 1971 από τον Ray Tomlinson. Αν και αρχικά η χρήση του περιορίστηκε στους χώρους των πανεπιστημίων ωστόσο σιγά-σιγά άρχισε να χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έτσι σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους επικοινωνίας. Τα κυριότερα στάδια της χρονικής αυτής διαδρομής, από το 1971 έως σήμερα, φαίνονται στο παρακάτω infographic.

Λεξικό Υπολογιστών

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα λεξικό υπολογιστών που έχει γραφτεί για αρχάριους όλων των ηλικιών. Το λεξικό αυτό καλύπτει διάφορα θέματα, από την ιστορία και την εξέλιξη ως τη χρήση των υπολογιστών στην καθημερινή ζωή. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα αγγλο-ελληνικό λεξικό των όρων που βρίσκονται στο κύριο τμήμα του βιβλίου.

Λειτουργία σκληρού δίσκου [Video]

Ο Bill Hammack έχει δημιουργήσει μερικά πολύ ωραία videos για τον τρόπο που λειτουργούν διάφορες τεχνολογικές συσκευές. Σε αυτά τα videos αναφέρεται όχι μόνο στα μέρη από τα οποία αποτελείται μία συσκευή αλλά και στους νόμους της φυσικής στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία τους. Δείτε στη συνέχεια ένα video, με ελληνικούς υπότιτλους, που αφορά την λειτουργία ενός σκληρού δίσκου. Πηγή: EngineerGuy

Τι είναι το Petabyte; [Video Infographic]

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα πολλοί σκληροί δίσκοι που έχουν χωρητικότητα μερικά Terrabytes. Ίσως μάλιστα σε λίγα χρόνια δούμε και σκληρούς δίσκους με χωρητικότητα μερικά Petabytes. Τι είναι όμως ένα Petabyte; Δείτε το παρακάτω video infogaphic και θα καταλάβετε.

Εκκίνηση Υπολογιστή [Infographic]

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει από την στιγμή που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας μέχρι την στιγμή που θα φορτωθεί το λειτουργικό σας σύστημα; Αν ναι τότε δείτε το παρακάτω επεξηγηματικό infographic.

Τι συμβαίνει στο Internet κάθε 60 δευτερόλεπτα; [Infographic]

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ για την ροή της πληροφορίας στο Internet δείτε το παρακάτω Infographic. Τα στατιστικά που φαίνονται είναι πέρα από κάθε φαντασία όπως π.χ. τα 600 καινούργια videos στο YouTube, τα 60 καινούργια blogs και τα 168 εκατομμύρια emails (Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση).