Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2012

Οδηγός Ubuntu για αρχάριους [Manual]

Δείτε στη συνέχεια έναν οδηγό αρχαρίων για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu, δημιουργία του makeuseof .

Φύλλα εργασίας για το περιβάλλον BYOB

Το BYOB είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού που στηρίζεται στη γλώσσα LOGO. Αποτελεί προέκταση του Scratch και υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα. Η νέα δυνατότητα που προσφέρει είναι η υποστήριξη διαδικασιών (δηλαδή εντολών που κατασκευάζει ο ίδιος ο προγραμματιστής και δεν προϋπάρχουν στη γλώσσα). Από εκεί προέρχεται και το όνομα Build Your Own Blocks(BYOB) που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "φτιάξε τις δικές σου εντολές". Αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον αυτό ενδιαφέρουσες σημειώσεις έχει δημιουργήσει ο φίλος καθηγητής Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Σερρών Κοσμάς Χαριτόπουλος . Οι σημειώσεις αφορούν τα εξής: Περιβάλλον - Εγκατάσταση του BYOB, Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα, Διάλογος με τον υπολογιστή, Επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Άλυτες ασκήσεις ενώ πολύ ωραία και ολοκληρωμένη δουλειά αποτελεί το εγχειρίδιο αναφοράς εντολών του BYOB. Πηγή : 2ο Γυμνάσιο Σερρών

Τι συμβαίνει στο Internet κάθε 60 δευτερόλεπτα [Infographic]

 Η εταιρεία Go-Gulf δημοσίευσε τη δεύτερη έκδοση ενός πολύ ενδιαφέροντος infographic που παρουσιάζει τι συμβαίνει στο Internet μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Τα στοιχεία του παρουσιάζονται είναι τα εξής: 710 υπολογιστές πωλούνται σε όλο τον κόσμο από τους οποίους οι 555 έχουν επεξεργαστή της Intel. 1820 TB δεδομένων δημιουργούνται που είναι αρκετά για να γεμίσουν 2.600.000 CDs. 232 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο μολύνονται από κακόβουλο λογισμικό. 450 CDs των Windows 7 πωλούνται σε όλο τον κόσμο. 925 iPhone 4S και 85 iPads πωλούνται σε όλο τον κόσμο. 11 κονσόλες Xbox 360 πωλούνται σε όλο τον κόσμο. 18 Amazon Kindle Fire πωλούνται σε όλο τον κόσμο. 38 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγονται σε όλο τον κόσμο. 4.000 USB συσκευές πωλούνται σε όλο τον κόσμο. 2.500 δοχεία μελάνης πωλούνται σε όλο τον κόσμο. 2100 checkins συμβαίνουν στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης FourSquare. 75.000 δολάρια προστίθενται στα έσοδα της Google. 2 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου παρακολο...

Εξασκηθείτε online στη γλώσσα logo

Στην ιστοσελίδα MathPlayGround μπορείτε να βρείτε ένα περιβάλλον με το οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε online στη γλώσσα logo. Το περιβάλλον είναι στα Αγγλικά και περιλαμβάνει τις βασικές εντολές της logo όπως π.χ. οι παρακάτω: fd ( Μπροστά ). bk ( Πίσω ). rt ( Στρίψε δεξιά ). lt ( Στρίψε αριστερά ). repeat ( Επανάλαβε ).

Απαντήσεις των ερωτήσεων του Βιβλίου Δομημένος Προγραμματισμός

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Λιακέας Γεώργιος και καθηγητές Πληροφορικής από τα ΕΠΑ.Λ Μεσσηνίας & Λακωνίας δημιούργησαν το παρακάτω αρχείο για το μάθημα Δομημένος Προγραμματισμός που διδάσκεται στην Γ' Τάξη του ΕΠΑ.Λ. Το αρχείο περιλαμβάνει τις απαντήσεις των ερωτήσεων και των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου αλλά και ένα ενδεικτικό προγραμματισμό ύλης του μαθήματος. Οι ασκήσεις έχουν υλοποιηθεί στο λογισμικό PAME (Pascal Made Easy) το οποίο έχει δημιουργήσει ο καθηγητής ΠΕ19 κ. Γ. Σαμαρτζίδης του ΕΠΑ.Λ Βοιών. (Για να κατεβάστε το αρχείο κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα).

Μαθήματα εκμάθησης ενός επεξεργαστή κειμένου [Video Tutorials]

Στα πλαίσια του έργου για τον εμπλουτισμό των βιβλίων Πληροφορικής του Γυμνασίου δημιουργήθηκε μια σειρά αλληλεπιδραστικών βιντεομαθημάτων για την επεξεργασία κειμένου (Κεφ. 10, βιβλίο μαθητή Α΄ Γυμνασίου). Δημιουργοί των αλληλεπιδραστικών βιντεομαθημάτων είναι οι καθηγητές Πληροφορικής ΠΕ19:  Νίκος Π. Μιχαηλίδης , Άννα Μονέφτση και Ελένη Χριστοπούλου . Τα μαθήματα που δημιουργήθηκαν φαίνονται παρακάτω: Τροποποίηση και αποθήκευση εγγράφου Στοίχιση και μορφοποίηση παραγράφων Αντιγραφή και μετακίνηση στην επεξεργασία κειμένου Μορφοποίηση γραμματοσειράς κειμένου Κουκίδες και αρίθμηση   Εύρεση και αντικατάσταση   Χρήση κεφαλίδας και υποσέλιδου   Σχεδίαση στην επεξεργασία κειμένου   Μορφοποίηση σελίδων   Εισαγωγή συμβόλων και υπερσυνδέσμων   Εισαγωγή εικόνων   Ορθογραφικός έλεγχος στην επεξεργασία κειμένου   Πίνακες   Εκτύπωση και προεπισκόπηση εκτύπωσης Πηγή: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Πληροφορική

Η ανεπιθύμητη αλληλογραφία ρυπαίνει το περιβάλλον [Infographic]

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο ρυπογόνα μπορεί να είναι η ανεπιθύμητη αλληλογραφία; Σύμφωνα με το παρακάτω infographic 28,5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα σχετίζονται με ανεπιθύμητα emails. Μάλιστα για την ανάγνωση και τη διαγραφή όλων αυτών των emails καταναλώνονται 104 εκατομμύρια ανθρωποώρες κάθε χρόνο.  Στο infographic αναφέρεται επίσης ότι οι ρύποι που εκπέμπονται από ένα ανεπιθύμητο email αντιστοιχούν σε διαδρομή 91 εκατοστών με αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι τα 95 τρισεκατομμύρια ανεπιθύμητα emails τα οποία στάλθηκαν τον τελευταίο χρόνο αντιστοιχούν στο γύρο του κόσμου με αυτοκίνητο επί 2.000.000 φορές (πολύ εντυπωσιακό νούμερο!!!).

SQLZoo : Ένα περιβάλλον για να μάθετε SQL online

Το SQLZoo είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον με το οποίο μπορείτε να μάθετε SQL online. Σας παρέχει τη δυνατότητα, μέσα από μία σειρά μαθημάτων, να συντάσσετε και να εκτελείτε κώδικα SQL σε διάφορους RDBMS servers του πανεπιστημίου Napier . Στην αρχική οθόνη μπορείτε να διακρίνεται στα αριστερά το Tutorial Section όπου θα βρείτε ασκήσεις που αφορούν την εντολή SELECT. Στα δεξιά υπάρχει το Reference Section το οποίο περιέχει παραδείγματα σύνταξης διαφόρων εντολών σε 10 διαφορετικά συστήματα DBMS (SQLight, DB2, Ingres, Access, Postgres, Oracle, SQLServer, MySQL, Mimer, και SyBase). Επίσης κάτω από το Tutorial Section μπορείτε να βρείτε συνδέσμους που οδηγούν σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό αλλά και τις απαντήσεις ( Answers ) των ασκήσεων. Υπάρχουν βέβαια και ασκήσεις πιο δύσκολες που δεν παρέχεται η λύση τους (κομμάτι Assessments ) αλλά και επιπλέον υλικό ( Other Information ) και μερικά ενδιαφέροντα προβλήματα ( Diversions ).

Η ιστορία του user interface [Infographic]

Η αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή ξεκίνησε με τις πρωτόγονες διάτρητες κάρτες τη δεκαετία του 50. Συνεχίστηκε με περιβάλλοντα που ο χρήστης έπρεπε να πληκτρολογήσει τις εντολές σε μία γραμμή εντολών για να καταλήξουμε στα σημερινά παραθυρικά περιβάλλοντα. Φυσικά κυρίαρχη συσκευή τα τελευταία χρόνια είναι το ποντίκι αλλά όλο και περισσότερο έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε οθόνες αφής. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να δείτε στο παρακάτω infographic: Πηγή: LiveScience

Τι είναι η HTML5; [Video]

Δείτε στη συνέχεια ένα μικρό video που προσπαθεί να εξηγήσει με απλό και ευχάριστο τρόπο τις δυνατότητες της γλώσσας HTML5. Το video είναι δημιουργία της εταιρείας TopicSimple και έχει υπότιτλους στα Αγγλικά.

Δημιουργία σπιτιού στο Google Sketchup [Video Tutorials]

Μία από τις πιο συνηθισμένες επιλογές κάποιου όταν χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το Google Sketchup είναι η δημιουργία ενός σπιτιού. Φυσικά ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα ένα μοντέλο σπιτιού. Αν όμως θέλετε να έχετε ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα θα πρότεινα να παρακολουθήσετε την παρακάτω σειρά από το YouTube κανάλι της εταιρείας Harwoodpodcast . H σειρά περιλαμβάνει 8 videos και αφορά τα εξής θέματα:

Πώς διατηρούμε τον υπολογιστή μας σε καλή κατάσταση; [Infographic]

Η εταιρεία ReviverSoft δημιούργησε ένα infographic που παρουσιάζει αρχικά ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τους υπολογιστές και στη συνέχεια προτείνει ενέργειες συντήρησης που πρέπει να κάνουμε σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση στον υπολογιστή μας αλλά και πράγματα τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε. Πιο συγκεκριμένα σε εβδομαδιαία βάση μας προτείνει να σκανάρουμε το σκληρό μας δίσκο αλλά και να κάνουμε defragmentation. Επίσης να αδειάζουμε τον κάδο ανακύκλωσης και να διαγράφουμε τα προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται από τη χρήση του Διαδικτύου. Τέλος να καθαρίζουμε το ιστορικό των φυλλομετρητών και τα cookies, να ενημερώνουμε τα προγράμματα antivirus και να καθαρίζουμε τη registry. Αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα αναφέρονται στο παρακάτω infographic:

Εργασίες μαθητών Β1 στο Windows Movie Maker για το σχολικό έτος 2011-2012

Μία από τις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκε στο μάθημα της Πληροφορικής στη Β' Λυκείου είναι η ενσωματωμένη στα windows εφαρμογή Windows Movie Maker . Οι μαθητές ασχολήθηκαν μία διδακτική ώρα με την εκμάθηση του προγράμματος και τρεις διδακτικές ώρες με την δημιουργία ενός video. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ενδεικτικές εργασίες των μαθητών του τμήματος Β1.

Εξασκηθείτε στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης παίζοντας

Το Binary Bonanza είναι ένα παιχνίδι για να μάθετε το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Ο παίκτης σε κάθε γύρο του παιχνιδιού καλείται να εντοπίσει δυαδικούς αριθμούς μέσα σε έναν πίνακα δυαδικών αριθμών. Μην παραλείψετε να διαβάσετε και το άρθρο Υλικό για το δυαδικό σύστημα αρίθμησης .

RapidTyping: Ένα πρόγραμμα για να μάθετε τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης

Μία από τις δεξιότητες που ίσως να σας φανεί χρήσιμη είναι η πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα. Μία δωρεάν εφαρμογή, που υποστηρίζει και την Ελληνική γλώσσα, είναι το RapidTyping . Η τελευταία έκδοση, που είναι η 5.3, μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας ΕΔΩ . Υπάρχει επίσης και μία portable έκδοση που μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο. Η εφαρμογή διαθέτει τρία επίπεδα δυσκολίας (Αρχάριος, Έμπειρος, Προχωρημένος). Στο επίπεδο Αρχάριος ο χρήστης μαθαίνει να πληκτρολογεί γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Στο επίπεδο Έμπειρος ο χρήστης μαθαίνει να πληκτρολογεί συλλαβές και λέξεις ενώ στο επίπεδο Προχωρημένος μαθαίνει να πληκτρολογεί ολόκληρα κείμενα αυξανόμενης κάθε φορά δυσκολίας. Ένα πολύ βοηθητικό στοιχείο της εφαρμογής είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο χέρια στο πληκτρολόγιο που φαίνονται στην οθόνη και τα οποία δείχνουν κάθε φορά το δάχτυλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (το δάχτυλο αυτό χρωματίζεται πράσινο). Ένα ακόμα στοιχείο της εφαρμογής είναι ότι μετά τ...

Ο αλγόριθμος της ταξινόμησης φυσαλίδας [Ιστοεξερεύνηση]

Ο καθηγητής Μπέκος Νίκος δημιούργησε μία ιστοεξερεύνηση για τη διδασκαλία του αλγορίθμου της ταξινόμησης φυσαλίδας. Η πρόταση αφορά διάστημα 4 διδακτικών ωρών στο οποίο οι μαθητές μέσα σε ομάδες συνεργάζονται  και εκτελούν τον αλγόριθμο με διάφορους τρόπους (π.χ applets, γλωσσομάθεια, Δελλύς, βιωματική μέθοδος : πρακτικά παραδείγματα από την καθημερινότητα κ.α.). Ο προτεινόμενος χρόνος των 4 ωρών είναι βέβαια αρκετά μεγάλος. Ωστόσο η ιστοεξερεύνηση περιέχει αρκετά στοιχεία που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα και  συνεπώς να τα χρησιμοποιήσετε στην τάξη.

Java για αρχάριους [Video Tutorials]

Στο κανάλι του χρήστη GRCTutorials στο YouTube μπορείτε να βρείτε video-μαθήματα στα Ελληνικά που αφορούν τη γλώσσα προγραμματισμού Java και απευθύνονται σε αρχάριους προγραμματιστές. Μέχρι τώρα έχουν ανέβει 51 videos που αφορούν πολλά διαφορετικά στοιχεία της Java ( εγκατάσταση Eclipse, μεταβλητές, συνατήσεις, δομή if-then-else, loops, κλάσεις, πίνακες, δείκτες, κληρονομικότητα, γραφικά, αρχεία και πολλά ακόμα). Τα videos αυτά φαίνονται στην παρακάτω λίστα αναπαραγωγής :