Η άσκηση "Κυνήγι σολομού" είναι η δεύτερη άσκηση της σειράς "10 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής". Δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά απαιτείται, για την επίλυση της, η σωστή διαχείριση εμφωλευμένων δομών επανάληψης.
2η Επαναληπτική Άσκηση
Ο σολομός είναι ένα μεγάλο ψάρι που ζει στα ψυχρά νερά του Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού. Περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη θάλασσα. Όταν όμως έρθει η εποχή που θα γεννήσει, μεταναστεύει συνήθως στις πηγές των ποταμών που είχε γεννηθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετανάστευσης οι σολομοί συναντάνε πολλά εμπόδια μεταξύ των οποίων είναι και οι αρκούδες γκρίζλι. Οι αρκούδες μαζεύονται σε καταρράκτες και περιμένουν τους σολομούς να πηδήξουν έξω από το νερό για να τους πιάσουν. Κάποιες προσπάθειες τους είναι επιτυχημένες αλλά υπάρχουν και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Έστω λοιπόν ότι σε ένα καταρράκτη ενός ποταμού έχουν μαζευτεί δεκαπέντε αρκούδες.
Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο:
α) Για κάθε αρκούδα, θα διαβάζει το αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια της («Ε» αν η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη, «Α» αν η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη και «Τ» αν πήγε να ξεκουραστεί),
β) Θα εμφανίζει πόσες, κατά μέσο όρο, προσπάθειες απαιτούνται για να πιάσει μία αρκούδα ένα σολομό και
γ) Θα εμφανίζει πόσοι σολομοί κατάφεραν να γλυτώσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο ποτάμι.
Λύση 2ης επαναληπτικής άσκησης
Άλλες επαναληπτικές ασκήσεις
Οι υπόλοιπες επαναληπτικές ασκήσεις της σειράς υπάρχουν στο άρθρο:
10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)
Παρόμοιες επαναληπτικές ασκήσεις υπάρχουν στο άρθρο:
30 Επαναληπτικές Ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου